Περίεργα της Βίβλου





Πληροφορίες από την Βίβλο


  1. Παρά την κοινή εντύπωση ότι ο Παύλος έχει γράψει σε μέγεθος την περισσότερη Καινή Διαθήκη η αλήθεια είναι ότι έρχεται δεύτερος. Είναι ο Λουκάς με το Ευαγγέλιο του και τις Πράξεις αυτός που έχει γράψει λέξη προς λέξη την περισσότερη Καινή.
  2. Ο Παύλος έχει γράψει τα περισσότερα βιβλία της Καινής Διαθήκης, 13 από τα 27.
  3. Ο Λουκάς έρχεται τρίτος σε μέγεθος συγγραφής σε ολόκληρη την Βίβλο.
  4.  5 συγγραφείς έχουν γράψει περίπου το 45% της Βίβλου.
  5. Στην πρώτη πεντάδα σε μέγεθος συγγραφής μακράν πρώτος είναι ο Μωυσής, έχει συγγράψει περίπου όσο οι υπόλοιποι 4 μαζί.
  6. Το μικρότερο κεφάλαιο της Βίβλου και το μεγαλύτερο βρίσκονται στους Ψαλμούς και είναι σχεδόν δίπλα το ένα με το άλλο. Το μικρότερο είναι ο Ψαλμός 116 και το μεγαλύτερο ο άμωμος η βάση της εξοδίου ακολουθίας ο Ψαλμός 119.
  7. Ο Μαλαχίας είναι ένα από τα μικρότερα προφητικά βιβλία σε μέγεθος, έχει μόλις 4 μικρά κεφάλαια που περιέχουν 55 στίχους, όμως το ποσοστό των προφητειών είναι το μεγαλύτερο από όλα τα βιβλία της Παλαιάς, το 85% των στίχων του βιβλίου είναι προφητείες.
  8. Εξαιρώντας την αφήγηση ο πρώτος που μιλάει στην Βίβλο είναι ο Θεός, καὶ εἶπεν ὁ Θεός· γενηθήτω φῶς· καὶ ἐγένετο φῶς.
  9. Η πρώτη ερώτηση που κάνει ο Θεός στον άνθρωπο είναι προς τον Αδάμ, "που είσαι;"
  10. Ο Αδάμ και η Εύα δεν παρουσιάζονται να συζητούν ποτέ μεταξύ τους.
  11. Παρά την εντύπωση που έχουν αρκετοί ότι ο Νώε ήταν στην Κιβωτό για σαράντα ημέρες αυτός ήταν εκεί μέσα για λίγο περισσότερο από έναν χρόνο.
  12. Ο Αβραάμ ήταν 99 ετών όταν περιετμήθηκε.
  13. Ο Λάμεχ είναι ο πρώτος που εμφανίζεται στην Βίβλο σαν πολυγαμικός, καὶ ἔλαβεν ἑαυτῷ Λάμεχ δύο γυναῖκας, ὄνομα τῇ μιᾷ Ἀδά, καὶ ὄνομα τῇ δευτέρᾳ Σελλά.
  14. Οι Ισραηλίτες έφυγαν από την Αίγυπτο κατά το σούρουπο, θύσεις τὸ πάσχα ἑσπέρας πρὸς δυσμὰς ἡλίου ἐν τῷ καιρῷ, ᾧ ἐξῆλθες ἐξ Αἰγύπτου.
  15. Οι πλάκες με τις δέκα εντολές ήταν γραμμένες και από τις δύο πλευρές, ἔνθεν καὶ ἔνθεν ἦσαν γεγραμμέναι·.
  16. Το χρυσό μοσχάρι το οποίο προσκύνησαν οι Ισραηλίτες στην έρημο φτιάχτηκε αποκλειστικά από σκουλαρίκια.
  17. Οι προσφορές σε χρυσό ώστε να φτιάξει ο Μωυσής τα σκεύη της Σκηνής του Μαρτυρίου ήταν πάνω από έναν τόνο.
  18. Ο Ισαάκ ο Ιακώβ και ο Μωυσής συνάντησαν τις μέλλουσες γυναίκες τους σε πηγάδι.
  19. Ο Δαυίδ είχε την μεγαλύτερη χορωδία ψαλτών με 4000 άτομα, καὶ τέσσαρες χιλιάδες αἰνοῦντες τῷ Κυρίῳ ἐν ὀργάνοις.
  20. Ο Βασιλιάς Αρταξέρξης όταν ενθρονίστηκε έκανε μια γιορτή για τους φίλους του η οποία κράτησε 6 μήνες.
  21. Στο βιβλίο Γ' Βασιλειών διαβάζουμε ότι στο μεγαλοπρεπές παλάτι του Σολομώντα ήταν όλα χρυσά ενώ δεν υπήρχε τίποτα αργυρό και αυτό διότι στις ημέρες του ο άργυρος δεν είχε σχεδόν καμία αξία.
  22. Ο Σολομώντας έγραψε τρεις χιλιάδες αποφθέγματα και πέντε χιλιάδες ωδές, καὶ ἐλάλησε Σαλωμὼν τρισχιλίας παραβολάς, καὶ ἦσαν ᾠδαὶ αὐτοῦ πεντακισχίλιαι. 
  23. Μόνο τρεις άγγελοι αναφέρονται ονομαστικά στην Βίβλο, ο Ραφαήλ ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ.
  24. Η Βαβυλώνα ήταν κοντά στην σημερινή Βαγδάτη.
  25. Ο Αβεσσαλώμ, τρίτος γιος του Δαυίδ, είχε πολύ δυνατά μαλλιά, κουρευόταν μια φορά τον χρόνο και τα κομμένα μαλλιά του ζύγιζαν 2 κιλά.
  26. Ο Μανασσής ήταν ο μακροβιότερος Βασιλιάς, βασίλεψε 55 χρόνια, στην αντίθετη πλευρά ο Ζαμβρί ήταν ο πιο βραχύβιος, βασίλευσε μόνο μια εβδομάδα.
  27. Στην Παλαιά Διαθήκη περιγράφεται ένας άντρας ο οποίος είχε 6 δάχτυλα σε κάθε άκρο, σύνολο 24.
  28. Ο Ιώβ είχε πρόβατα ἑπτακισχίλια, κάμηλοι τρισχίλιαι, ζεύγη βοῶν πεντακόσια, θήλειαι ὄνοι νομάδες πεντακόσιαι, δηλαδή σύνολο 11000 ζώα.
  29. Ο Σαμψών είχε τα μαλλιά του πλεγμένα σε επτά πλεξίδες.
  30. Ο Γολιάθ είχε ύψος 2,50.
  31. 1000 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο τάφος του Δαυίδ υπήρχε ακόμη στην Ιερουσαλήμ κατά την εποχή του Χριστού.
  32. Ο απόστολος Παύλος είχε μια αδερφή. 
  33. Όταν οδηγούσαν τον Παύλο στον ηγεμόνα Φήλικα, τον απόστολο φύλαγαν 400 πεζοί λεγεωνάριοι και 70 ιππείς.
  34. Την νύχτα προτού πάει στο δικαστήριο του Ηρώδη, τον Παύλο στην φυλακή φύλαγαν 16 στρατιώτες ενώ ταυτόχρονα ήταν αλυσοδεμένος με δύο από αυτούς.
  35. Ο Ιωάννης εάν αφαιρέσουμε το Ευαγγέλιο του, στα υπόλοιπα 3 παρουσιάζεται να μιλάει μόνο μια φορά.
  36. Ο ηγαπημένος Ιωάννης ήταν έφηβος όταν τον κάλεσε ο Χριστός για μαθητή του και πρέπει να ήταν γύρω στα 20 όταν σταυρώθηκε ο Χριστός.
  37. Όλες οι απαντήσεις του Ιησού προς τον Σατανά είναι από το Δευτερονόμιο.
  38. Η μοναδική φορά που παρουσιάζει η Καινή τον Χριστό να κοιμάται είναι σε πλοίο εν μέσω σφοδρής θύελλας καὶ ἰδοὺ σεισμὸς μέγας ἐγένετο ἐν τῇ θαλάσσῃ, ὥστε τὸ πλοῖον καλύπτεσθαι ὑπὸ τῶν κυμάτων· αὐτὸς δὲ ἐκάθευδε.
  39. Ο Χριστός παρουσιάζεται στα Ευαγγέλια να "θαυμάζει" δυο φορές, είναι και οι δυο σε σχέση με την πίστη των ανθρώπων. Την μια φορά θαυμάζει την μεγάλη πίστη του εκατόνταρχου και την άλλη την μεγάλη απιστία των κατοίκων της Ναζαρέτ.
  40. Όταν οι μαθητές παρατήρησαν τον Ιησού να περπατάει επάνω στο νερό επειδή τους είδε να ταλαιπωρούνται από την τρικυμία, είχαν προχωρήσει από την ακτή 25 με 30 στάδια, δηλαδή περίπου πεντέμισι χιλιόμετρα.
  41. Ο Ιησούς που βάδιζε στην θάλασσα, ήθελε να προσπεράσει το πλοίο στο οποίο βρίσκονταν οι απόστολοι ώστε να βρεθεί μπροστά από αυτό, καὶ ἰδὼν αὐτοὺς βασανιζομένους ἐν τῷ ἐλαύνειν· ἦν γὰρ ὁ ἄνεμος ἐναντίος αὐτοῖς· καὶ περὶ τετάρτην φυλακὴν τῆς νυκτὸς ἔρχεται πρὸς αὐτοὺς περιπατῶν ἐπὶ τῆς θαλάσσης, καὶ ἤθελε παρελθεῖν αὐτούς.
  42. Η γυναίκα του διαχειριστή οικονομικών του Ηρώδη πίστεψε στον Ιησού, το όνομα της Ιωάννα. 
  43. Τον Χριστιανισμό ασπάστηκαν άτομα ακόμη και μέσα στο σπίτι του Καίσαρα, ἀσπάζονται ὑμᾶς πάντες οἱ ἅγιοι, μάλιστα δὲ οἱ ἐκ τῆς Καίσαρος οἰκίας. 
  44. Το πρώτο καταγεγραμμένο άτομο στην Ευρώπη που πίστεψε στον Χριστό ήταν μια γυναίκα στην Μακεδονία, το όνομά της Λυδία και ήταν έμπορος πορφυρών υφασμάτων.
  45. Ο Ηρώδης και ο Πιλάτος ενώ ήταν εχθρικά διακείμενοι ο ένας προς τον άλλον, μάλλον για θέματα δικαιοδοσίας, με αφορμή την δίωξη του Ιησού έγιναν φίλοι.
  46. Η Παναγία εμφανίζεται να μιλάει ελάχιστα στην Καινή, τα τελευταία λόγια που μας παραδίδονται είναι αναφερόμενα προς τον Χριστό και είναι τα: ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε, δηλαδή, ότι σας πει να το κάνετε. Η Παναγία λέει τα τελευταία της λόγια όταν αρχίζει την πορεία των θαυμάτων του ο Ιησούς.
  47. Η επιστολή προς Φιλιππησίους γράφτηκε όταν ο Παύλος ήταν στην φυλακή και περιέχει την λέξη χαρά περισσότερο από κάθε άλλη επιστολή. Από αυτό ονομάστηκε επιστολή της χαράς.
  48. Όλοι ξέρουμε τον Ιούδα ο οποίος έμεινε μέχρι τέλους στον στραβό δρόμο, στις Πράξεις όμως συναντούμε έναν Ιούδα ο οποίος έμενε στον ίσιο δρόμο. Το σπίτι του ήταν στην Ευθεία Οδό, εκεί έμεινε ο Παύλος μετά το γνωστό όραμα, ὁ δὲ Κύριος πρὸς αὐτόν· ἀναστὰς πορεύθητι ἐπὶ τὴν ῥύμην τὴν καλουμένην εὐθεῖαν καὶ ζήτησον ἐν οἰκίᾳ Ἰούδα Σαῦλον ὀνόματι Ταρσέα· ἰδοὺ γὰρ προσεύχεται.
  49. Ο Ιησούς δεν είχε που την κεφαλή κλίναι, από εκεί και η γνωστή φράση, αλλά όταν πέθανε θάφτηκε σε τάφο που προοριζόταν για έναν πλούσιο. 


2 σχόλια:

  1. Περι θαυμασμου της πιστης εχει κι αλλο ενα τουλαχιστον. Η γυναικα η αιμορροουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Χαναναία θα εννοείς. Οι φορές όπου τα Ευαγγέλια εμφανίζουν τον Χριστό να "θαυμάζει" είναι οι εξής δυο: Ἀκούσας δὲ ὁ Ἰησοῦς ἐθαύμασε καὶ εἶπε τοῖς ἀκολουθοῦσιν· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐδὲ ἐν τῷ Ἰσραὴλ τοσαύτην πίστιν εὗρον. Όταν άκουσε τα λόγια του εκατόνταρχου ο Χριστός θαύμασε και είπε σε όσους τον ακολουθούσαν, σας διαβεβαιώνω ότι ούτε μεταξύ των Ισραηλιτών δεν βρήκα τόσο μεγάλη πίστη. Ματθ. 8,10. Καὶ ἐθαύμαζε διὰ τὴν ἀπιστίαν αὐτῶν. Μαρκ. 6,6. Απορούσε και ο ίδιος για την απιστία των συντοπιτών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή