Όνειρα ονειροκρίτης ερμηνεία ονείρων

 
Όνειρα
Αγαπητοί, είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος ονειρεύεται, τα περισσότερα όνειρα προέρχονται από την ζωή μας, όπως μας λέει η Γραφή κατά κανόνα αυτά οφείλονται στις βιωτικές μέριμνες ὅτι παραγίνεται ἐνύπνιον ἐν πλήθει πειρασμοῦ καί φωνή ἄφρονος ἐν πλήθει λόγων. Εκκλησιαστής 5,2 Διότι όπως τα όνειρα τα παράλογα και ανόητα οφείλονται στις πολλές βιοτικές μέριμνες, έτσι και η προσευχή του άφρονα είναι ανόητη πολυλογία.
Ο Εκκλησιαστής μας λέει ότι τα όνειρα έχουν αιτία την βιοτική μέριμνα αλλά όμως καθώς είναι γνωστό υπάρχουν φορές που αυτά προέρχονται από τον Θεό ή τον Διάβολο.
Αν διαβάσουμε την Παλαιά Διαθήκη θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε κάποια όνειρα που στέλνει ο Θεός, όμως αυτό συμβαίνει σε λίγες περιπτώσεις. Επί παραδείγματι υπάρχει το γνωστό όνειρο του Φαραώ με τις παχιές και λεπτές αγελάδες ή αυτό του Ναβουχοδονόσορα. Παρά όμως το γεγονός ότι ο Θεός ενεργεί ενίοτε με όνειρα έχει επιστήσει την προσοχή ότι αυτά δεν πρέπει να λαμβάνονται εύκολα υπόψιν ή να γίνονται εύκολα πιστευτά, καί ὑμεῖς μή ἀκούετε τῶν ψευδοπροφητῶν ὑμῶν καί τῶν μαντευομένων ὑμῖν καί τῶν ἐνυπνιαζομένων ὑμῖν καί τῶν οἰωνισμάτων ὑμῶν καί τῶν φαρμακῶν ὑμῶν τῶν λεγόντων· οὐ μή ἐργάσησθε τῷ βασιλεῖ Βαβυλῶνος, ὅτι ψευδῆ αὐτοί προφητεύουσιν ὑμῖν πρὸς τὸ μακρῦναι ὑμᾶς ἀπὸ τῆς γῆς ὑμῶν. Ιερ. 34,9-10. Μην ακούτε λέει ο Κύριος τους ψευδοπροφήτες και εκείνους οι οποίοι σας λένε μαντείες και αυτούς που βλέπουν ή εξηγούν όνειρα. Μη πιστεύετε στους οιωνούς και στους μάγους που σας λένε δεν υπάρχει κίνδυνος να γίνεται δούλοι στην Βαβυλώνα. Όλοι αυτοί προφητεύουν ψευδή πράγματα για να γίνουν αφορμή να απομακρυνθείτε αιχμάλωτοι και εξόριστοι από την χώρα σας.
ὅτι οὕτως εἶπε Κύριος· μή ἀναπειθέτωσαν ὑμᾶς οἱ ψευδοπροφῆται οἱ ἐν ὑμῖν, καί μή ἀναπειθέτωσαν ὑμᾶς οἱ μάντεις ὑμῶν, καί μή ἀκούετε εἰς τὰ ἐνύπνια ὑμῶν, ἃ ὑμεῖς ἐνυπνιάζεσθε. Ιερ. 36,8 Είπε ο Κύριος, μη σας παραπλανούν οι ψευδοπροφήτες και μη παρασύρεστε από αυτούς, μην εξαπατάστε από τους μάντεις, μη δίδετε προσοχή και σημασία στα όνειρα τα οποία βλέπετε στον ύπνο σας. 
Βλέπουμε εδώ την ρητή εντολή του Θεού να μην πιστεύουμε στα όνειρα. 
Στο ανωτέρω απόσπασμα είναι από την εποχή που δρούσε ο προφήτης Ιερεμίας. Τότε υπήρχαν πολλοί ψευτοπροφήτες και απατεώνες οι οποίοι συμβούλευαν τον λαό να μην είναι προσεκτικός προς τους Βαβυλώνιους αντιθέτως με τον Ιερεμία ο οποίος εκ Θεού προφήτευε λέγοντας ότι αν δεν πρόσεχαν θα κατέληγαν δούλοι τους. Παρατηρούμε ότι ο Διάβολος ο οποίος προσπαθεί να παραπλανήσει ενεργεί και με όνειρα. Προσπαθούσε με όνειρα να τους πλανήσει. Οι ενέργειες του Διαβόλου και αυτά που λένε τα όνειρα τα οποία στέλνει είναι εναντίων των ανθρώπων του Θεού, είναι παραπλανητικά. Δεν έχουν σκοπό να αποφύγει κάποιος κάτι κακό αλλά να πέσει μέσα σε αυτό. Οπότε τα Διαβολικά όνειρα όχι μόνο δεν φέρνουν κάτι καλό ή αποκαλύπτουν κάτι το μελλοντικό, αλλά οδηγούν βαθύτερα στον κίνδυνο. Όπως μας λέει ο λόγος του Θεού τα όνειρα είναι ένα καλό πεδίο ώστε ο Διάβολος να παρασύρει τον άνθρωπο σε κίνδυνο, να παρασύρει σε κακό προς τον συνάνθρωπο, να παρασύρει σε άρνηση Θεού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ο Θεός παρά το ότι ενίοτε ενεργούσε στην Παλαιά με όνειρα μας συμβουλεύει, μή ἀκούετε εἰς τὰ ἐνύπνια ὑμῶν, αφού αν θα ενεργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο θα το κάνει έτσι ώστε να εννοήσουμε ότι είναι εξ ουρανού το όνειρο. Στην Καινή Διαθήκη τα όνειρα εκ Θεού είναι κατά πολύ σπανιότερα. Επί παραδείγματι όνειρο βλέπει ο Ιωσήφ ώστε να φύγει με τον μικρό Χριστό από την μανία του Ηρώδη. Δηλαδή στην εποχή μας, δηλαδή αυτή της Καινής, τα όνειρα αφενός είναι πιο σπάνια και αφετέρου συνεχίζουν να είναι αποτέλεσμα ειδικών περιπτώσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε και στην Καινή την ίδια συμβουλή με αυτήν της Παλαιάς, δηλαδή να μην δίνουμε σημασία στα όνειρα. Η συμβουλή έρχεται τώρα από το στόμα του αποστόλου ο οποίος μας λέει: ὁμοίως μέντοι καί οὗτοι ἐνυπνιαζόμενοι σάρκα μὲν μιαίνουσι, κυριότητα δὲ ἀθετοῦσι, δόξας δὲ βλασφημοῦσιν. Ιου. 1,8 Κατά όμοιο τρόπο και αυτοί οι ασεβείς παραπλανιούνται από τα όνειρα και το μεν σώμα μολύνουν με τις αισχρές πράξεις, την δε εξουσία του Υιού του Θεού απορρίπτουν, βρίζουν δε και χλευάζουν τους αγγέλους. Εδώ ο απόστολος κάνει λόγο για τους εξής ανθρώπους: παρεισέδυσαν γάρ τινες ἄνθρωποι, οἱ πάλαι προγεγραμμένοι εἰς τοῦτο τὸ κρῖμα, ἀσεβεῖς, τήν τοῦ Θεοῦ ἡμῶν χάριν μετατιθέντες εἰς ἀσέλγειαν καί τὸν μόνον δεσπότην καί Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν ἀρνούμενοι.
Δηλαδή ομιλεί για άτομα τα οποία με δόλιο και απατηλό τρόπο παραπλανούν τους ανθρώπους, νοθεύουν και διαστρέφουν την αλήθεια που έδωσε ο Θεός και με πονηρά επιχειρήματα αρνούνται τον μόνο Δεσπότη και Κύριο Ιησού Χριστό.
Παρατηρούμε ότι ο απόστολος λέει "ενυπνιαζόμενους" αυτούς που έχουν πλανηθεί από τον Διάβολο. Οπότε εδώ μας γίνεται ξεκάθαρο ότι ο Σατάν έχει πεδίο δόξης λαμπρό όταν τα όνειρα γίνονται πιστευτά. Στους συγκεκριμένους παραπλάνησε δια μέσω ονείρων διδάσκοντάς τους να απορρίπτουν τον Χριστό και να παρασύρουν τους άλλους. "Αρνούνται τον Κύριο Ιησού Χριστό" λέει ο απόστολος. Αυτό γίνεται όχι μόνο με τον εγωισμό τους αλλά και διότι πιστεύουν στα όνειρα και στα παρεμφερή, δηλαδή στα ζώδια, στα άστρα, σε μέντιουμ, οπότε έτσι υποβιβάζουν τον Θεό από κυβερνήτη του κόσμου. Θεωρούν
είτε ότι στον κόσμο δεν υπάρχει Θεός είτε ότι ενεργούν δυνάμεις εκτός Θεού.
Άρα γίνεται φανερό αφενός ότι αρχικά δεν πρέπει να πιστεύουμε καθόλου εύκολα στα όνειρα και αφετέρου οι περιπτώσεις ενεργείας του Θεού με όνειρα είναι λίγες. Είναι δε αποτέλεσμα της ενέργειας του Θεού περισσότερο σε άγια πρόσωπα και αφορούν συνήθως μια μη προσωπική υπόθεση. Εκτός αυτού τα εξ ουρανού όνειρα ήταν λίγες φορές  στην ζωή των Αγίων όχι κάθε τρεις και λίγο. Αυτό γίνεται διότι για την ζωή μας υπάρχουν οι εντολές
. Δεν θα αρχίσει ο Θεός κάθε τρεις και λίγο να μας διδάσκει με όνειρα, ούτε να μας αποκαλύπτει γεγονότα με όνειρα και γενικώς δεν πιάνει την συζήτηση ο Θεός με ενύπνια.

Ο Θεός σπάνια θα μας καθοδηγήσει με όνειρα για τις περιστάσεις της ζωής μας. Υπάρχουν ήδη οι οδηγίες, δηλαδή οι εντολές, για όλες τις στιγμές του βίου μας. Λέει ο Απόστολος, κακοπαθεῖ τις ἐν ὑμῖν; προσευχέσθω· εὐθυμεῖ τις; ψαλλέτω Ιακ. 5, 13 υπάρχει μεταξύ σας κάποιος που ταλαιπωρείται και θλίβεται; Ας προσεύχεται, ζητώντας από τον Θεό παρηγοριά και λύτρωση. Βρίσκεται κανείς σε κατάσταση ευθυμίας; Ας ψάλλει δοξολογώντας τον Θεό. Ο απόστολος λέει στα δύσκολα προσευχέσθω και στα καλά ψαλλέτω και όχι τα όνειρα τα χαρτιά και τα άστρα ο άνθρωπος συμβουλευέτω.
Και τι έχει πει ακριβώς πριν ο απόστολος; μακροθυμήσατε καί ὑμεῖς, στηρίξατε τὰς καρδίας ὑμῶν, ὅτι ἡ παρουσία τοῦ Κυρίου ἤγγικε μή στενάζετε κατ᾿ ἀλλήλων, ἀδελφοί, ἵνα μή κριθῆτε· ἰδού ὁ κριτής πρό τῶν θυρῶν ἕστηκεν ὑπόδειγμα λάβετε, ἀδελφοί μου, τῆς κακοπαθείας καί τῆς μακροθυμίας τοὺς προφήτας, οἳ ἐλάλησαν τῷ ὀνόματι Κυρίου ἰδοὺ μακαρίζομεν τούς ὑπομένοντας· τήν ὑπομονήν Ἰώβ ἠκούσατε, καί τό τέλος Κυρίου εἴδετε, ὅτι πολύσπλαγχνός ἐστιν ὁ Κύριος καί οἰκτίρμων. Ιακ. 5,8-11. Δείξτε υπομονή, στηρίξτε την πίστη στις καρδιές σας διότι η παρουσία του Κυρίου έχει πλησιάσει, δηλαδή η ώρα της εκδημίας μας από τον κόσμο είναι κοντά, αφού και η ημέρα της κρίσεως που θα παρουσιαστούμε ενώπιον του Κυρίου δεν θα αργήσει. Αδελφοί, μη αναστενάζετε και δυσφορείτε ο ένας εναντίον του άλλου, για να μη καταδικαστείτε από τον Κριτή. Να ο Κριτής έφθασε, στέκεται μπροστά στην πόρτα. Πάρτε αδελφοί μου ως παράδειγμα κακοπάθειας υπομονής και μεγαλοκαρδίας τους προφήτες, οι οποίοι σαν απεσταλμένοι και πρεσβευτές του Θεού μίλησαν προς τους ανθρώπους εξ ονόματος του Κυρίου. Ιδού, μακαρίζουμε και καλοτυχίζουμε εκείνους που δείχνουν υπομονή. Έχετε μάθει την υπομονή του Ιώβ και είδατε το χαρούμενο και ευτυχισμένο τέλος που έδωσε στην δοκιμασία του ο Κύριος, διότι ο Κύριος είναι πολυεύσπλαχνος και γεμάτος συμπάθεια.
Βλέπουμε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο ενεργούσαν οι απόστολοι και όλα τα Άγια πρόσωπα, δηλαδή έπρατταν σύμφωνα με τις εντολές. Δεν περίμεναν να δουν κάποιο όνειρο το οποίο θα τους οδηγήσει ή θα τους αποκαλύψει κάτι. Επιπλέον εμφατικά μας έχει υποδείξει Χριστός και Εκκλησία ότι ο Διάβολος προσπαθεί να μας παρασύρει με όλους τους τρόπους. Είναι πασίγνωστο ότι ο Σατανάς "γίνεται και άγγελος φωτός", άρα τα όνειρα είναι ένα από τα καλύτερα πεδία στην προσπάθεια να πλανήσει. Ο γέροντας Παΐσιος είχε τα γνωστά χαρίσματα όντας οικείος με τον Θεό, ήταν φίλος Θεού. Παρά αυτή την υψηλή του πνευματική κατάσταση όταν είδε όχι στον ύπνο αλλά στο ξύπνιο την Αγία Ευφημία ήταν πάρα πολύ προσεκτικός ώστε της ζήτησε να ομολογήσει την Τριάδα και να κάνει τον σταυρό της. Δεν είπε "πέρασε μέσα Αγία" χωρίς εξέταση του συμβάντος υπό το πρίσμα των εντολών. Ούτε πολύ περισσότερο σκέφτηκε "έχω φτάσει σε μεγάλα μέτρα, φυσικό είναι να έρχονται οι άγιοι να συνομιλούμε". Εμείς άραγε θα αρχίσουμε να δίδουμε σημασία και έτσι εύκολα να πιστεύουμε σε όνειρα αγνοώντας ότι ο Διάβολος "μεταμορφώνεται ακόμη και σε άγγελο φωτός";
Μη γένοιτο να χάσουμε τον Κύριο αλλά και την λογική που αυτός μας έδωσε. 
Λέγει η Γραφή ὡς δρασσόμενος σκιᾶς καί διώκων ἄνεμον, οὕτως ὁ ἐπέχων ἐνυπνίοις. Σοφ. Σειρ. 34,2 Εκείνος που δίνει προσοχή στα όνειρα μοιάζει με εκείνον που προσπαθεί να αρπάξει την σκιά του ή μοιάζει με εκείνον που τρέχει να πιάσει τον αέρα. Για το ότι τα όνειρα δεν πρέπει να λαμβάνονται εύκολα υπόψιν διότι ο Διάβολος μπορεί να μας πλανήσει ας δούμε και το εξής περιστατικό από τον αρχαιοελληνικό χώρο. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν πολλά ιερά όπου οι τελετουργίες γίνονταν κατά τρόπο μυστικό και απόκρυφο και κανείς δεν επιτρεπόταν να ανακοινώσει τα τελούμενα. Στην περιοχή της Τιθορέας σύμφωνα με τον Παυσανία υπήρχε άδυτο ιερό της θεάς Ίσιδας. Η θεότητα αυτή είχε εισαχθεί από την Αίγυπτο. Εκεί κάθε άνοιξη και φθινόπωρο γινόταν μεγάλη εορτή καθώς και εμποροπανήγυρη. Το άδυτο ήταν σε βάθος, σε υπόγειο χώρο. Σε αυτό συνέβαιναν μυστηριώδη πράγματα και εκεί δε μπορούσε ο κάθε ένας να κατέβει. Η κάθοδος ήταν αποκλειστικά για εκείνους "ους αν αυτή προτιμήσασα η Ίσις καλέση σφας δι' ενυπνίων". Δηλαδή για αυτούς που η ίδια η Ίσιδα θα τους καλέσει με όνειρο. Για αυτούς που θα καλέσει με όνειρο το πονηρό πνεύμα που κρυβόταν πίσω από την Ίσιδα διότι γνωρίζουμε ότι λέει η Γραφή, πάντες οἱ θεοί τῶν ἐθνῶν δαιμόνια. Συνεχίζοντας ο Παυσανίας λέει ότι το ίδιο παρατηρείται και σε άλλες πόλεις από τους καταχθόνιους θεούς. Όλους όσους αυτοί στα άδυτά τους θέλουν να εισέλθουν τους καλούν με όνειρο. Πρέπει λοιπόν αρχικά να απορρίπτουμε τα όνειρα. Αν σε περίπτωση κάποιο είναι εκ Θεού αυτός είτε θα ενεργήσει καταλλήλως ώστε να εννοήσουμε ότι είναι από αυτόν είτε ήδη έχει ενεργήσει ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το όνειρο ήταν από τον Θεό. Είναι εξαιρετικά εύκολο να πλανηθούμε αν δίνουμε εύκολα σημασία στα όνειρα που βλέπουμε κάθε νύχτα και ειδικά αν κινούμαστε σύμφωνα με αυτά. Πρέπει να απορρίπτουμε τα όνειρα διότι αφενός η πιθανότητα ο Θεός να ενεργήσει σε εμάς κατ' αυτόν τον τρόπο είναι μικρή αφετέρου δεν θα οργιστεί εάν εμείς είμαστε προσεκτικοί προς τα διάφορα όνειρα και τα απορρίπτουμε όπως αυτός μας υπέδειξε. Για την ακρίβεια όχι μόνο δεν θα οργιστεί αλλά θα ευαρεστηθεί διότι δείχνουμε ότι φυλάμε καλά τον εαυτό μας από τις μεθοδείες του Διαβόλου εφόσον αυτός χρησιμοποιεί και τα όνειρα με απώτερο στόχο να μας κυριεύσει. Ας αναρωτηθούμε, πόσοι πατέρες ή γέροντες συμβουλεύουν να ερευνούμε τα όνειρα; Πόσοι μας έλεγαν, λάβε υπόψιν τα όνειρα που θα βλέπεις για να προοδεύεις πνευματικά και να αποφεύγεις κινδύνους; Ουδείς. Το αντίθετο συμβούλευαν. Ο Διάβολος είναι πονηρός , στην αρχή θέλει να μας κινήσει την προσοχή προς τα όνειρα. Έπειτα ο σκοπός του είναι να μας ωθήσει όλο και περισσότερο μέσα στο σατανικό δίχτυ, δηλαδή να συμβουλευτούμε ονειροκρίτες, να επισκεφθούμε καφετζούδες, αστρολόγους, μέντιουμ, μάγους. Αν δεν προσέξουμε είναι πολύ εύκολο να μας πλανήσει διότι ο Διάβολος είναι πνεύμα και δεν τον εμποδίζουν φυσικά εμπόδια, επιπλέον έχει τεράστια πείρα ενώ υπολογίζει με ισχύ χιλιάδων υπερυπολογιστών. Σαν πνεύμα μπορεί να δει όλες τις κρυφές συζητήσεις μας, τις κινήσεις μας, τα σχέδια των άλλων για εμάς, επιπλέον μπορεί να δει γεγονότα που ο άνθρωπος δεν βλέπει παρά μόνο όταν συμβούν. Επί παραδείγματι μπορεί ο Διάβολος να δει μια βλάβη σε μέσο μεταφοράς. Το βράδυ στο όνειρό μας εμείς βλέπουμε ότι το αυτοκίνητό μας έχει χαλάσει και δεν μπορούμε να πάμε το ταξίδι ή μας το λέει κάποιος μάγος ή μας το λένε τα χαρτιά, λένε "δεν θα πας το ταξίδι", έτσι ο άνθρωπος πιστεύει ότι ο μάγος τα χαρτιά η καφετζού τα όνειρα του αποκαλύπτουν το μέλλον, δίνει προσοχή σε αυτούς και χάνεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Διάβολος φέρνει ένα όνειρο ή ένα χαρτί ή ένα φλιτζάνι που δήθεν μας αποκαλύπτει το μέλλον αλλά όμως στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι προφητεία αλλά αποτέλεσμα γνώσης που ο άνθρωπος δεν κατέχει όπως επί παραδείγματι τα σχέδια άλλων, τον Διάβολο δεν τον εμποδίζουν χοντροί τοίχοι ή μυστικές συναντήσεις. Προφητεύει δήθεν ότι θα γίνει το τάδε και αυτό όχι επειδή ξέρει το μέλλον αλλά επειδή γνωρίζει ότι ο δείνα έχει σχεδιάσει την συγκεκριμένη ενέργεια. Πάρα πολλές φορές το προφητικό όνειρο ή το λεχθέν των χαρτιών του μέντιουμ του καφέ και των λοιπών ομοίων δεν είναι αποτέλεσμα υπολογισμού ή γνώσης αλλά αποτέλεσμα καταστάσεων που ο Διάβολος στο μέλλον θα φέρει ώστε εκ των υστέρων να γίνει προφητικό το όνειρο ή το λεχθέν. Αυτοί είναι οι λόγοι που ενίοτε πέφτουν μέσα τα χαρτιά οι καφετζούδες οι μάγοι και κάποιοι λένε "μου τα είπε όλα". Στην πραγματικότητα ο Διάβολος δεν γνωρίζει το μέλλον και απλά δουλεύει ασύστολα το θύμα. Για μπορείς να γνωρίζεις το μέλλον πρέπει να είσαι εκτός χρόνου, δηλαδή να είσαι Θεός. Ο Διάβολος είναι κτίσμα και εντός χρόνου οπότε δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον. Πόσο μάλλον δεν μπορούν να αποκαλύψουν το μέλλον τα άψυχα χώματα και οι πέτρες των πλανητών ή το χαρτί της τράπουλας. Ο Διάβολος αφού προσπαθεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη και προσοχή μας από τον Θεό δεν είναι σπάνιο να αποκαλύπτει σε επόμενο δήθεν προφητικό όνειρο ή στα χαρτιά ή αλλού ψεύτικες πληροφορίες για κάποια κατάσταση ή άτομο. Όμως ο σκοπός αυτού του δεύτερου ονείρου ή της πληροφορίας από τα χαρτιά είναι να κινήσει τον άνθρωπο σε ενέργεια κατά του εαυτού του ή σε ενέργεια ενάντια σε άτομο ή σε κατάσταση η οποία δεν συμφέρει τον Διάβολο, έτσι θέλει κάποιον να γίνει όργανό του και να την ακυρώσει. Δηλαδή να νομίσει ο άνθρωπος ότι ενεργεί για καλό αλλά στην πραγματικότητα με τις ενέργειές του ευνοεί τα σχέδια του Διαβόλου. Αυτά όλα μπορεί να γίνουν με όνειρα με τα άστρα με το φλιτζάνι την τράπουλα και τα όμοια.
Όπως έγινε φανερό από τον Ιερεμία, ενώ οι πιστοί διέτρεχαν σοβαρότατο κίνδυνο,
ο Διάβολος και οι ψευτοπροφήτες του συμβούλευαν να δίδουν σημασία οι πιστοί στα όνειρα και τους πλάσαραν ψευτοπροφητείες. Έλεγαν ότι δεν τρέχει τίποτα, όλα είναι καλά, δηλαδή τους παρέσυραν στο κακό. Εντέλει οι άνθρωποι άκουσαν τους ψευτοπροφήτες, συμβουλεύτηκαν τους ονειροκρίτες τα φλυτζάνια και τις τράπουλες και κατέληξαν δούλοι στους Βαβυλώνιους. Το ίδιο δούλος και μάλιστα σε χειρότερο αφέντη, δηλαδή τον Διάβολο, καταλήγει και όποιος πιστεύει τα δήθεν προφητικά λεγόμενα του φλιτζανιού, της τράπουλας, της παλάμης, της κρυστάλλινης σφαίρας, του ταρώ ή την πιο εκλεπτυσμένη ώστε να είναι πιο εύπεπτη έκδοση όλων αυτών, δηλαδή τα άστρα και τα ζώδια.
"Μην ακούτε λέει ο Κύριος αυτούς που βλέπουν ή εξηγούν όνειρα. Μη πιστεύετε στους οιωνούς και στους μάγους, το κάνουν ώστε να γίνουν αφορμή να απομακρυνθείτε αιχμάλωτοι και εξόριστοι από την χώρα σας", αυτό είδαμε να μας συμβουλεύει όχι κάποιος γέροντας αλλά ο ίδιος ο Θεός. Είδαμε και τον απόστολο να λέει "παραπλανούνται από τα όνειρα". Δηλαδή πολύ ξεκάθαρα μας λέει ο Κύριος ότι τα όνειρα εντάσσονται στα σχέδια του Διαβόλου ώστε να μας επιφέρει κακό είτε να μας κάνει όργανα του κακού. Αν δεν απορρίψουμε το όνειρο τότε η προσοχή του νου έχει ήδη αιχμαλωτιστεί από τον Διάβολο και είναι θέμα χρόνου ώστε αρχικά λίγο ή πολύ να πιστέψουμε σε όνειρα. Να πιστέψουμε ότι δήθεν βλέπουμε σε αυτά το μέλλον ή κάτι ωφέλιμο, ότι μπορεί κάτι να μας αποκαλύπτουν ή να προβλέπουν καταστάσεις, οπότε έτσι να αναζητούμε το κάθε όνειρο τι μπορεί να να μας λέει. Ο Διάβολος έπειτα θα φέρνει και νέο τάχα προφητικό όνειρο κερδίζοντας την εμπιστοσύνη μας οπότε εμείς θα προχωράμε ολοένα και περισσότερο στην πλάνη. Θα χάσουμε την ηρεμία του νου διότι αυτός θα αναμένει το προφητικό όνειρο. Θα είμαστε σε φόβο ή αγωνία και ο πονηρός θα μας χορεύει στον σκοπό του ενώ δεν θα αργήσουμε να αφήσουμε τον ονειροκρίτη και να αναζητήσουμε το μέντιουμ και τον μάγο.
Ο Διάβολος προσπαθεί με τα όνειρα να κάνει ότι με τα ζώδια και τις προλήψεις, δηλαδή να αλλάξει σιγά σιγά την κοσμοθεωρία του ανθρώπου και να οδηγήσει εκτός Θεού την εμπιστοσύνη μας. Ο ονειροκρίτης ο αστρολόγος η καφετζού η χαρτορίχτρα γίνονται συν τω χρόνω πνευματικοί οδηγοί και συμβουλάτορες.
Αυτός λοιπόν που πιστεύει σε όνειρα αλλά και σε ζώδια άστρα προλήψεις, αυτός που περιμένει να δει τι δήθεν του αποκαλύπτουν όλα αυτά, έπειτα καθορίζει την ζωή του σύμφωνα με τον σκοπό που του παίζει ο Διάβολος. Έτσι ο νους θα είναι ταραγμένος και δεν θα μπορεί όχι να προσέλθει για λίγο μαζί με το σώμα στην Εκκλησία αλλά ούτε καν να είναι παρών έστω σε κάποιο σημείο της ακολουθίας. Συνεχώς ο άνθρωπος θα σκέφτεται τα ζώδια και τι του λένε. Θα σκέφτεται τι του είπε ο καφές ή τα χαρτιά. Θα σκέφτεται το όνειρο και τα πρόσωπα ή τα γεγονότα που ο Διάβολος διαμέσω αυτού του παρουσίασε. 
Θα είναι καχύποπτος αντί να έχει αγάπη. Θα εχθρεύεται τα πρόσωπα που θα έχει δει στο όνειρο τα οποία όμως ο Διάβολος σαν πατέρας του ψεύδους στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα έχει συκοφαντήσει ώστε να αποτρέψει κάτι καλό ή να επιτύχει κάτι κακό. Ο άνθρωπος θα είναι τρομαγμένος, αντί να έχει την ειρήνη που δίδει ο Χριστός, θα έχει τον νου αιχμάλωτο και συγκεντρωμένο στο επόμενο όνειρο ή στην συγκυρία αστέρων όχι στον Χριστό. Θα εχθρεύεται, θα φοβάται, θα έχει ανησυχία, θα έχει αγωνία, όταν δε θα έχει χαρά αυτή θα είναι παγίδα και για απάτη προς κακό. Με την αιχμαλωσία του νου από τα άστρα τα ζώδια τα όνειρα, αυτό που ο νους θα δημιουργεί είναι διαστρεβλωμένο και όχι κατά Θεόν.
Όμως ακούγεται όχι σπάνια ότι είδε όνειρο ή το είχε δει όνειρο. 
Όμως τι υποδείκνυε ή έλεγε το όνειρο; 
Τι εν τέλει θα μπορέσουν τα ζώδια τα άστρα ή τα όνειρα να επιτύχουν, να πουν ή να αποκαλύψουν, αν ο άνθρωπος από δικού του μα και για καιρό δεν ακολουθεί τις εντολές του Θεού και της λογικής που αυτός έδωσε; Μήπως άραγε θα πρέπει ο άνθρωπος να ονειρεύεται μερικές φορές το μήνα ότι κάτι κακό του συμβαίνει ώστε να μην ζει επικίνδυνα; Μήπως θα αποκαλύψει κάτι παραπάνω από το προφανές, το κακό όνειρο που έδειξε προ ώρας ότι ένας που αρέσκεται να περπατάει στην άκρη της ταράτσας έπεσε; Μήπως άραγε πρέπει να στέλνει όνειρα ο Θεός για να κάνουμε το σωστό ή να στέλνει όνειρα ώστε να μην κάνουμε το λαθεμένο; Μήπως θα πρέπει να στέλνει όνειρα για να πάμε στην Εκκλησία, όνειρα για να εξομολογηθούμε, όνειρα για να συμβουλευόμαστε τον πνευματικό μας, όνειρα για να κοινωνήσουμε; Μήπως πάλι θα έπρεπε να ονειρεύεται ο άνθρωπος όνειρα που θα λένε ότι θα αρρωστήσει, όνειρα που θα λένε ότι εντελώς αιφνίδια ή αναμενόμενα θα έρθει το τέλος, ότι αργά ή γρήγορα θα πεθάνει; 
Μήπως άραγε πρέπει να ονειρεύεται ότι ίσως δεν γεράσει; 
Ο Διδάσκαλος 33 ετών πέθανε, ο μαθητής συμβόλαιο με την ζωή ζητά;
Ακόμη και αν όλα αυτά συνέβαιναν, πράγμα που θα έκανε τον Θεό να ευνοεί την ανομία και τον Διάβολο να βρίσκει ευκαιρία, τι περισσότερο θα έπρεπε να κάνει ο άνθρωπος από το να ακολουθεί κάθε ημέρα τις εντολές και να σκέφτεται ότι αύριο ίσως δεν υπάρχει; Έχει δώσει αγαπητοί ο Θεός τις κατάλληλες οδηγίες και για την παραμικρή περίπτωση της ζωής και μάλιστα όχι με λόγια αλλά με το παράδειγμά του μας δίδαξε. Για την θλίψη μας έχει υποδείξει ότι ο Χριστιανός θα πρέπει να άρει τον σταυρό του, μας έχει υποδείξει ότι εφόσον δίωξαν αυτόν θα διώξουν και εμάς. Για την χαρά μας λέει ότι θα πρέπει να ευχαριστούμε και να δοξάζουμε τον Θεό. Για την αβεβαιότητα και την δύσκολη κατάσταση μας λέει ότι θα πρέπει να έχουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτόν και να ενεργούμε κατάλληλα, μας έχει διδάξει να τον βλέπουμε ως πατέρα ο οποίος προνοεί έστω και αν το σχέδιο του μας φαίνεται τώρα σκληρό, πλήν οὐχ ὡς ἐγὼ θέλω, ἀλλ᾿ ὡς σύ.
Τι ανάγκη αγαπητοί έχουμε να ερευνούμε τα όνειρα μας, να λέμε το τάδε που είδα σημαίνει το δείνα; Τι ανάγκη έχουμε να ανατρέχουμε σε ονειροκρίτες, σε αστρολόγους, σε μέντιουμ; Μας έχει ήδη πει το μέλλον ο Χριστός και μάλιστα αυτό που μετράει, αυτό που έχει σημασία. Μας είπε ότι είναι πλατιά η πύλη που οδηγεί στην απώλεια και στενή αυτή που οδηγεί στην σωτηρία. Μας είπε ότι πρέπει να σηκώνουμε τον σταυρό. Μας είπε τι πρέπει να κάνουμε ώστε το μέλλον μας να είναι λαμπρό αιωνίως και να είμαστε μαζί του πάντοτε, αυτό μετράει, η ουσία. Τι θα λέγατε εάν κάποιος ήξερε που βρίσκονται χιλιάδες πλάκες χρυσού οι οποίες περιμένουν να τις ανακαλύψει κάποιος όμως σας έλεγε ότι εκεί που είναι έχει ωραίο καιρό, άλλες φορές όμως βρέχει, ότι οι πλάκες χρυσού είναι κίτρινες, ότι είναι κάπου αφημένες και περιμένουν, δηλαδή πράγματα που δεν θα σας έδιναν κανένα στοιχείο ώστε να μπορέσετε να βρείτε τον χρυσό.
Αυτό κάνουν οι πίστεις σε όνειρα σε προλήψεις σε ζώδια στα άστρα. Για την ακρίβεια όχι μόνο δεν μας λένε κάτι σχετικό αλλά απομακρύνουν από τον χρυσό και μάλιστα μονίμως. Οι ονειροκρίτες δεν ωφελούν, αστρολόγοι και μέντιουμ μας βλάπτουν τα μέγιστα ενώ επιπλέον δεν γνωρίζουν το μέλλον άρα δεν μπορούν να μας το αποκαλύψουν. Αλλά αν υποθέσουμε χάριν συζητήσεως ότι μας έλεγαν το μέλλον, αυτό το κομμάτι του που θα μας αποκάλυπταν δεν θα έκανε την διαφορά. Θα μας έλεγαν κάτι μελλοντικό για την Γη. Αν σήμερα το όνειρο ή τα χαρτιά ή τα άστρα μας γλίτωναν από θάνατο θα πεθαίναμε μεθαύριο, γιατί οπωσδήποτε κάποτε θα πεθάνουμε. Ο Χριστός όμως και φιλάνθρωπος είναι και μας λέει την ουσία. Μας λέει το μέλλον το οποίο είναι το σημαντικό, μας λέει το αιώνιο, αυτό που θα μας γλυτώσει από τον αιώνιο θάνατο. Βεβαίως σαν δημιουργός του ανθρώπου ο οποίος είναι ψυχή αλλά και σώμα έχει δώσει και τις οδηγίες για μακροζωία, δείτε ανάρτηση Γιόγκα Φενγκ Σούι Ομοιοπαθητική Αγιουρβέδα Διαλογισμός.
Αντιθέτως ο Διάβολος και απατεώνας είναι και δεν γνωρίζει το μέλλον διότι είναι μέσα στον χρόνο όπως κάθε κτίσμα, όποιος πιστέψει ότι γνωρίζει του αποδίδει Θεϊκές ιδιότητες. Μας λέει η Γραφή εγγίζει ἡ κρίσις ὑμῶν, λέγει Κύριος ὁ Θεός· ἤγγισαν αἱ βουλαί ὑμῶν, λέγει ὁ βασιλεὺς Ἰακώβ ἐγγισάτωσαν καί ἀναγγειλάτωσαν ὑμῖν ἃ συμβήσεται, ἢ τά πρότερον τίνα ἦν, εἴπατε, καί ἐπιστήσομεν τόν νοῦν καί γνωσόμεθα τί τὰ ἔσχατα, καί τὰ ἐπερχόμενα εἴπατε ἡμῖν. ἀναγγείλατε ἡμῖν τὰ ἐπερχόμενα ἐπ᾿ ἐσχάτου, καί γνωσόμεθα ὅτι θεοί ἐστε·. Ησ. 41,21-23 Δηλαδή, έφτασε η ημέρα της κρίσης σας, λέγει ο Κύριος. Προβάλετε τα επιχειρήματά σας, λέγει ο βασιλεύς, ο Θεός του Ιακώβ. Ας έλθουν οι ειδωλολατρικοί θεοί σας και ας προαναγγείλουν σε εσάς τι πρόκειται να συμβεί. Ας καταστήσουν σε εσάς γνωστά τα κρυφά παρελθοντικά και ποια είναι εκείνα τα οποία πρόκειται να συμβούν. Πείτε μας λοιπόν, προαναγγείλτε σε εμάς αυτά τα οποία θα γίνουν στο μέλλον για να δούμε και να μάθουμε εάν πράγματι εσείς είσαστε θεοί.
Εδώ έχουμε μια πρόκληση από τον Θεό στην οποία καλεί τους θεούς των εθνών να πουν το μέλλον, "εάν πράγματι είσαστε θεοί τότε πείτε τι πρόκειται να γίνει" και ξεκάθαρα μας λέει ο ίδιος ο Θεός ότι αυτοί δεν είναι θεοί διότι δεν γνωρίζουν. Η Βίβλος όπως είδαμε μας λέει ότι πάντες οἱ θεοί τῶν ἐθνῶν δαιμόνια κατ' επέκταση η πρόκληση αυτή απευθύνεται προς τους δαίμονες και μας λέει πολύ καθαρά ότι δεν γνωρίζουν το μέλλον, άρα δεν το γνωρίζουν ούτε οι παντός είδους υπηρέτες τους. Οπότε το προνόμιο του να γνωρίζεις το μέλλον αν είσαι κτίσμα είναι να έχεις κοινωνία με τον Θεό, ο Διάβολος δεν έχει οπότε δεν γνωρίζει. Αν δεν γνωρίζει ο Διάβολος πολλώ δε μάλλον
δεν γνωρίζουν άψυχα αντικείμενα όπως πέτρες και χώματα από τα οποία είναι φτιαγμένα τα άστρα, δεν γνωρίζει το χαρτί από όπου είναι φτιαγμένη η τράπουλα, δεν γνωρίζουν οι κόκκοι του καφέ. Δεν γνωρίζουν διότι ούτε κοινωνία με τον Θεό μπορούν να έχουν ούτε ο Θεός αποκαλύπτει σε όλα αυτά το μέλλον ευνοώντας τους επιτήδειους. Ότι πρέπει να μάθουμε για το μέλλον το έχει πει ο ίδιος. Μέντιουμς, αστρολόγοι, χαρτορίχτες, καφετζούδες, πλάνοι και τσαρλατάνοι ενεργούμενα Σατάν, δεν μπορούν να υποδείξουν το μέλλον, όποιος διδάσκει αλλιώς ή έχει αμφιβολία έρχεται όπως είδαμε σε ευθεία αντίθεση με τον ίδιο τον Θεό, τον απορρίπτει ενώ ταυτόχρονα θεοποιεί τον Διάβολο. Η πρόκληση γίνεται αποδεκτή και ο Θεός χάνει! Δηλαδή η "αθώα" σκέψη να μου πει ο τάδε το μέλλον, να μου πει τον καφέ, να πάω στην χαρτορίχτρα, να δω τι λένε τα άστρα και τα ζώδια για το μέλλον, όχι μόνο δεν θα μας αποκαλύψει οτιδήποτε από το μέλλον αλλά μας οδηγεί σε ακαριαία άρνηση Θεού! Είδατε με τι πονηρία ο Σατάν προσπαθεί να παρασύρει; Είδατε πόσο εύκολα η αμαρτία μας κάνει όχι μόνο θύματά του αλλά και συμμάχους στρατιώτες του; Με έναν αστρολόγο, με ένα μέντιουμ, με έναν καφέ, με ένα όνειρο, μπορεί να μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση. Κεκοπίακας ἐν ταῖς βουλαῖς σου· στήτωσαν δή καί σωσάτωσάν σε οἱ ἀστρολόγοι τοῦ οὐρανοῦ, οἱ ὁρῶντες τούς ἀστέρας ἀναγγειλάτωσάν σοι τί μέλλει ἐπί σέ ἔρχεσθαι. Ησ. 47,13 Έχεις πολύ ταλαιπωρηθεί με τις συμβουλές των μάγων και των αστρολόγων. Αν μπορούν ας σε σώσουν οι αστρολόγοι που παρατηρούν τις κινήσεις των αστέρων και μαντεύουν δήθεν το μέλλον, ας αναγγείλουν τι πρόκειται να σου συμβεί. Άρα περίτρανα ο ίδιος ο Θεός ο οποίος ενδιαφέρεται για την ταλαιπωρία ακόμη και αν εμείς τον έχουμε απορρίψει, μας λέει ότι αστρολόγοι, ζώδια, άστρα, φλυτζανούδες, μέντιουμ, μάγοι, μας ταλαιπωρούν και μάλιστα χωρίς ο άνθρωπος να το καταλαβαίνει. Εν τέλει όχι μόνο τον ταλαιπωρούν αλλά μας αφαιρούν και την σωτήρια επέμβαση του Θεού διότι ο ονειροκρίτης, ο αστρολόγος, το μέντιουμ, γίνονται συν το χρόνο συμβουλάτορες και σωτήρες, δηλαδή τους ακούμε στο τι λένε για να βρούμε καλό. "Ας σε σώσουν αυτοί αν μπορούν αφού αυτούς αναγνωρίζεις για οδηγούς". Αγαπητοί, εφόσον ο άνθρωπος ονειρεύεται τότε θα πρέπει να διαλέξει υποχρεωτικά ονειροκρίτη και είναι ο σωστός ονειροκρίτης που θα πρέπει να εκλεχθεί. Εφόσον ο άνθρωπος γοητεύεται να μαθαίνει το μέλλον τότε θα πρέπει να εκλέξει αυτόν που θα τον οδηγήσει στην πραγματική γνώση και κατάκτηση του λαμπρού μέλλοντος. Θα εκλέξουμε ως κριτή των ονείρων μας και μελλοντολόγο την Γραφή και τους φωτισμένους πατέρες της Εκκλησίας μας που μας λένε για το ονειρεμένο μέλλον μας μαζί με τον Χριστό και πως θα το αποκτήσουμε ή θα δίνουμε σημασία σε όνειρα και θα ακούμε τους διάφορους ονειροκρίτες και χαρτορίχτρες και μέντιουμ και αστρολόγους οι οποίοι είναι αβανταδόροι Διαβόλου και οι απόλυτοι καταστροφείς εφόσον μας στερούν την αιώνια ζωή;
Αυτά τα λιγοστά για τα όνειρα ήταν από χτες σχεδόν έτοιμα ώστε να παρουσιαστούν σήμερα του Αγίου Γρηγορίου και ο Διάβολος οργίστηκε εναντίων μου. Ας θυμόμαστε τα λόγια Κυρίου ἐκεῖνος ἀνθρωποκτόνος ἦν ἀπ᾿ ἀρχῆς καί ἐν τῇ ἀληθείᾳ οὐχ ἕστηκεν, ὅτι οὐκ ἔστιν ἀλήθεια ἐν αὐτῷ· ὅταν λαλῇ τὸ ψεῦδος, ἐκ τῶν ἰδίων λαλεῖ, ὅτι ψεύστης ἐστί καί ὁ πατήρ αὐτοῦ. Μακριά λοιπόν από την πίστη σε άστρα, ζώδια, χαρτιά, άμεση απόρριψη των ονείρων, τήρηση των εντολών και γνωρίζει ο Κύριος πως θα ενεργήσει.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου