Επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία



Επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία

pacem meam do vobis  -  si vis pacem para bellum
  εἰρήνην τήν ἐμήν δίδωμι ὑμῖν - εάν θες ειρήνη ετοίμασε πόλεμο

Το χωρίο Λουκάς 2,14 δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καί ἐπί γῆς εἰρήνη, ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία, ομιλεί για την ειρήνη που επήλθε μεταξύ Θεού και ανθρώπων αλλά και για την ειρήνη η οποία βασιλεύει στις καρδιές των Χριστιανών. Ο Κύριος μίλησε στους μαθητές για την ειρήνη τις τελευταίες στιγμές της επίγειας πορείας του λέγοντας, εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν εἰρὴνην τήν ἐμήν δίδωμι ὑμῖν οὐ καθώς ὁ κόσμος δίδωσιν, ἐγώ δίδωμι ὑμῖν. Δηλαδή, σας αφήνω την ειρήνη, σας δίνω την αληθινή και αναφαίρετη ειρήνη την οποία εγώ έχω από τον εαυτό μου, δεν σας δίδω ψεύτικη ειρήνη, όπως δίνει ο κόσμος. Η ειρήνη του Χριστού δεν μοιάζει με την ειρήνη του κόσμου διότι η Χριστιανική ειρήνη είναι άνθος των αρετών. Παράγεται στο εργοστάσιο της καρδιάς της οποίας διευθυντής είναι οι αρετές. 
Αντιθέτως η ειρήνη του κόσμου είναι καρπός της υστεροβουλίας, είναι απλώς η απουσία πόλεμου και παράγεται στα εργοστάσια όπλων, εξ ου και το πασίγνωστο si vis pacem para bellum, αν θες ειρήνη ετοίμασε πόλεμο. 
Η συμφεροντολογική ειρήνη απλά αναβάλλει τον πόλεμο διότι είναι φανερό ότι έχει παραχθεί από μια καρδιά που έχει διευθυντή το συμφέρον. Εάν στην καρδιά επικρατούν οι αμαρτωλές επιθυμίες και γενικώς η απομάκρυνση από τον Θεό το αμέσως επόμενο που αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει είναι οι παντός είδους συγκρούσεις και ο πόλεμος είτε σε επίπεδο προσώπων είτε εθνών. Ο απόστολος Ιάκωβος λέγει, πόθεν πόλεμοι καί μάχαι ἐν ὑμῖν; οὐκ ἐντεῦθεν ἐκ τῶν ἡδονῶν ὑμῶν τῶν στρατευομένων ἐν τοῖς μέλεσιν ὑμῶν; Ιακ. 4,1 Δηλαδή, από που προέρχονται οι μεταξύ σας οι έριδες και οι συγκρούσεις; Δεν προέρχονται από τις εμπαθείς επιθυμίες αμαρτωλών ηδονών οι οποίες έχουν επιστρατευθεί και διεξάγουν πόλεμο μέσα σας για να σας υποδουλώσουν στην φαυλότητα; Γίνεται φανερό ότι χωρίς καθαρή και αγαθή καρδιά η μόνη ειρήνη που μπορεί να υπάρχει είναι το διάλειμμα πολέμου, είναι μια ψευδοειρήνη. Το αντίθετο αυτής, δηλαδή την ειρήνη που είναι καρπός της δικαιοσύνης και των άλλων αρετών, ήρθε να ευαγγελίσει ο ἄρχων εἰρήνης Χριστός. Για αυτήν μιλούν οι άγγελοι στο
και ἐπί γῆς εἰρήνη.  
Ο απόστολος Παύλος λέγει ότι η ειρήνη είναι αποτέλεσμα του Θείου φωτισμού, της τήρησης των εντολών του Χριστού και των αρετών, μεταξύ αυτών και της μεγίστης των αρετών αγάπης. Η αγάπη που θα κατοικεί στις καρδιές είναι αυτό που θα φέρει την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους και κατ' επέκταση στα έθνη.  
Οπότε την ειρήνη στην Γη και την απουσία συγκρούσεων δεν θα φέρουν οι ευχές ή αυτόματα τα λόγια των αγγέλων διότι στον Χριστιανισμό δεν υπάρχει κάτι που έρχεται μαγικά αλλά υπάρχει ο αγώνας και η τήρηση των εντολών. 
Ο Χριστός διδάσκει την αρετή την αγάπη την συμπόνοια την ευεργεσία όπως πρέπει πραγματικά να είναι. Αυτήν την ουράνια ειρήνη, την αληθινή ειρήνη που προσφέρει ο Χριστός, δεν την δέχθηκαν όλοι αλλά παρέμειναν προσκολλημένοι στις υλιστικές τους επιδιώξεις και αντιλήψεις. Είναι λοιπόν παράδοξο πως μερικοί όταν κάνουν ότι μπορούν για να πολεμήσουν την αρετή και άρα την ειρήνη έπειτα ρωτούν τι έγινε το "επί γης ειρήνη" των αγγέλων και γιατί δεν έρχεται η ειρήνη επάνω στην Γη.

Εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν εἰρήνην τήν ἐμήν δίδωμι ὑμῖν οὐ καθώς ὁ κόσμος δίδωσιν, ἐγώ δίδωμι ὑμῖν Pacem relinquo vobis, pacem meam do vobis, non quomodo mundus dat ego do vobis non turbetur cor vestrum neque formidet.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου