Φωτός σου ταις ακτίσι






Φωτός σου ταίς ακτίσι, λάμπρυνον Παρθένε, το ζοφερόν της αγνοίας διώκουσα, τούς ευσεβώς Θεοτόκον σε καταγγέλλοντας.
 
Ο Κύριος είναι Φως ἐγώ εἰμι τὸ φῶς τοῦ κόσμου· Ιω. 8,12 και από αυτόν εκπέμπεται το Άκτιστο Φως της Θείας δόξης, οπότε σε όσους αυτός κατοικεί και εκείνοι σαν τον Κύριο εμπέμπουν αυτό το φως, ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου. Το φως που ακτινοβολεί η Υπεραγία Θεοτόκος είναι το ίδιο Άκτιστο Φως που μας οδηγεί στον δρόμο της σωτηρίας διότι οι άγιοι είναι φώτα εκ Φωτός, είναι οδοί προς τη Οδό. Όταν ένας άνθρωπος είναι γεμάτος Χριστό τότε η ψυχή του λάμπει, αυτό δεν είναι μόνο εσωτερικά αλλά ενίοτε αντιφεγγίζει και εξωτερικά, επί παραδείγματι στο πρόσω­πό του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων της τελειοποιού τάξεως που το πρόσωπό τους περιλούσθηκε με Θεϊκή δόξα. Ο Μωυσής την δεύτερη φορά που κατέβηκε από το όρος Σινά έλαμπε στο πρόσωπο, "έβλεπαν οι Ισραηλίτες ότι το πρόσωπο του Μωυσή ακτινοβολούσε". Εξ. 34,35. Αυτά όλα γίνονται κατά το πρότυπο του Χριστού του οποίου στην Μεταμόρφωσή στο όρος Θαβώρ "έλαμψε το πρόσωπό του σαν τον ήλιο και τα ενδύματά του έγιναν λευκά σαν το φως" Ματθ. 17,2. καὶ τὰ ἱμάτια αὐτοῦ ἐγένετο στίλβοντα, λευκὰ λίαν ὡς χιών, οἷα γναφεὺς ἐπὶ τῆς γῆς οὐ δύναται οὕτω λευκᾶναι. Μαρκ. 9,3 Και τα ενδύματα αυτού έγιναν απαστράπτοντα και ακτινοβόλα, λευκά πάρα πολύ σαν το χιόνι, τέτοια που κανένας βαφέας στην γη δεν μπορεί ποτέ να λευκάνει έτσι. Όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι άγγελοι ακτινοβολούν το άκτιστο φως γιατί και σε αυτούς κατοικεί ο Κύριος, καὶ ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου ἐπέστη αὐτοῖς καὶ δόξα Κυρίου περιέλαμψεν αὐτούς, καὶ ἐφοβήθησαν φόβον μέγαν. Λουκ. 2,9 Και ιδού ένας άγγελος Κυρίου παρουσιάσθηκε έξαφνα στους βοσκούς το βράδυ της Γεννήσεως και φως ολόλαμπρο θείο και υπερφυσικό τους περικύκλωσε και φοβήθηκαν παρά πολύ για αυτά που αντίκρισαν. Καὶ ἐγένετο ἐν τῷ διαπορεῖσθαι αὐτὰς περὶ τούτου καὶ ἰδοὺ ἄνδρες δύο ἐπέστησαν αὐταῖς ἐν ἐσθήσεσιν ἀστραπτούσαις. Λουκ. 24,4 Ενώ βρίσκονταν σε απορία για το γεγονός αυτό ιδού παρουσιάσθηκαν έξαφνα σε αυτές δύο άνδρες με στολές που άστραφταν από λαμπρότητα. Καὶ ἰδοὺ ἄγγελος Κυρίου ἐπέστη καὶ φῶς ἔλαμψεν ἐν τῷ οἰκήματι· πατάξας δὲ τὴν πλευρὰν τοῦ Πέτρου ἤγειρεν αὐτὸν λέγων. ἀνάστα ἐν τάχει· καὶ ἐξέπεσον αὐτοῦ αἱ ἁλύσεις ἐκ τῶν χειρῶν. Πραξ. 12,7 Και ιδού άγγελος Κυρίου έξαφνα εμφανίστηκε και φως έλαμψε στο κελί όπου κοιμόταν δέσμιος ο φυλακισμένος Πέτρος. Ο άγγελος χτύπησε την πλευρά του, τον ξύπνησε και του είπε, "σήκω γρήγορα", και έπεσαν οι αλυσίδες από τα χέρια του. Το άκτιστο Φως είναι και αόρατο και το βλέπουν τα μάτια της ψυχής.  
Τι ωραία μας περιγράφει αυτήν την αόρατη ακτινοβολία του Ακτίστου Φωτός ο Μέγας Αθανάσιος όταν συγγράφει για τον βίο του Με­γάλου Αντωνίου. Μεταξύ άλλων σημειώνει: Όταν ήταν ο Αντώνιος μαζί με τους άλλους μοναχούς και κάποιος που δεν τον γνώριζε ήθελε να τον δει, μόλις πλησίαζε προς το μέρος του προσπερνούσε τους άλλους μοναχούς και κατευθυνόταν προς τον Μέγα Αντώνιο σαν να τον τραβούσε το πρόσωπό του. 
Όταν προσέχουμε τη ζωή μας και αφήνουμε την χάρη του Αγίου Πνεύματος να πνέει μέσα μας, τότε αυτή μας μεταβάλλει σε δοξολογητικά όργανα, μας κάνει επίγειους αγγέλους που σκορπούν γύρω τους το άκτιστο φως. Έτσι όταν οι Ιουδαίοι κάθισαν υπόδικο τον Άγιο Στέφανο στο Συνέδριο και άρχι­σαν να εκτοξεύουν εναντίων του τις ψευδείς κατηγορίες, "ατένισαν σε αυτόν όλοι όσοι ήταν στο Συνέδριο και είδαν το πρόσωπό του να ακτινοβολεί σαν πρόσωπο αγγέλου", καὶ ἀτενίσαντες εἰς αὐτὸν ἅπαντες οἱ καθεζόμενοι ἐν τῷ συνεδρίῳ εἶδον τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡσεὶ πρόσωπον ἀγγέλου Πράξ. 6,15. Σχολιάζει ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων, ο πρωτομάρτυρας Στέφανος αγγελικάς απέλαμπεν αυγάς, σκορπούσε γύρω του λάμψεις αγγελικές. Όπως ο πρωτομάρτυρας Στέφανος διώχθηκε, όμοια με αυτόν όλοι οι εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσονται· Β Τιμ. 3,10. Οι εὐσεβῶς ζῆν θα διωχθούν, εξ ου και το τους ευσεβώς Θεοτόκον σε καταγγέλλοντας. Πόσους διωγμούς θα υποφέρει αυτός που καταγγέλλει με την ζωή του και τα λόγια του τον Χριστό και τους δικούς του! Και διωγμός δεν είναι μόνο όπως γινόταν επί Ρωμαίων αλλά είναι και διωγμός από την οικογένεια τον περίγυρο την κοινωνία, αυτοί οι διωγμοί είναι οι περισσότεροι. Το αόρατο και ενίοτε ορατό φως αυτό είναι προσκλητήριο προς τους πολέμιους και διώκτες αλλά και όσους δεν έχουν γνωρίσει τον Κύριο διότι ο Χριστιανός καταγγελεὺς εἶναι· ὅτι τὸν Ἰησοῦν καὶ τὴν ἀνάστασιν εὐηγγελίζετο αὐτοῖς, Πραξ. 17,18 τους ευσεβώς Θεοτόκον σε καταγγέλλοντας, καταγγελεύς δηλαδή κήρυκας. Η ακτίνα αυτού του φωτός δεν είναι προσκλητήριο μόνο προς τους διώκτες αλλά και σε όσους δεν έχουν γνώση. Η ακτίνα σε διώκτες και μη γνωρίσαντες είναι βυθού αγνοίας εξέλκουσα, φέρνει το φως διώχνοντας τον ζόφο της άγνοιας, το ζοφερόν της αγνοίας διώκουσα. Σε όλους όσους έχουν διάθεση να ακούσουν εκδιώκει "τον ζόφο του σκότους" του Άδου, ὁ ζόφος τοῦ σκότους, ενώ στους ευσεβείς είναι ενίσχυση καθώς βαδίζουν στην στενή οδό. Χαίρε χρυσή λυχνία λαμπάς άσβεστος -- χαίρε βυθού αγνοίας εξέλκουσα· χαίρε πολλούς εν γνώσει φωτίζουσα -- τό ζοφερόν της αγνοίας διώκουσα -- ὁ ζόφος τοῦ σκότους. Το τροπάριο είναι αίτηση ώστε η Υπεραγία Θεοτόκος να ενισχύει τον κάθε ένα αδελφό που δίδει με την ζωή και τα λόγια του την μαρτυρία Χριστού και να λαμπρύνει τους ευσεβώς καταγγέλοντας. Ο ευσεβής είναι το αστέρι που με τις φωτεινές ακτίνες του οδηγεί στον Κύριο. Καλεί ώστε να οδηγήσει εντός τροχιάς τους ανθρώπους, στην αντίθετη πλευρά ο ασεβής είναι αστέρι που εξαπατά, ἀστέρες πλανῆται, οἷς ὁ ζόφος τοῦ σκότους εἰς τὸν αἰῶνα τετήρηται. Ιουδ. 1,13 Είναι αστέρια που πλανώνται εκτός τροχιάς, εδώ και εκεί, για να εξαπατούν αυτούς που ταξιδεύουν, ώστε να βαδίζουν και αυτοί στον όλεθρο. Σε αυτούς επιφυλάσσεται αιώνια τιμωρία, το πυκνό και αδιαπέραστο σκοτάδι του Άδη.
Σὺ δὲ παρηκολούθηκάς μου τῇ διδασκαλίᾳ, τῇ ἀγωγῇ, τῇ προθέσει, τῇ πίστει, τῇ μακροθυμίᾳ, τῇ ἀγάπῃ, τῇ ὑπομονῇ, τοῖς διωγμοῖς, τοῖς παθήμασιν, οἷά μοι ἐγένοντο ἐν Ἀντιοχείᾳ, ἐν Ἰκονίῳ, ἐν Λύστροις, οἵους διωγμοὺς ὑπήνεγκα! καὶ ἐκ πάντων με ἐῤῥύσατο ὁ Κύριος. καὶ πάντες δὲ οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ διωχθήσονται· Β Τιμ. 3,10. Εσύ όμως Τιμόθεε έχεις παρακολουθήσει την διδασκαλία την συμπεριφορά και αναστροφή μου, τις αγνές μου διαθέσεις, την φωτισμένη και ζωντανή πίστη μου, την μακροθυμία μου, την αγάπη και την υπομονή μου. Έχεις παρακολουθήσει ακόμη από κοντά και είδες τους διωγμούς και τα παθήματα που μου έγιναν στην Αντιόχεια, στο Ικόνιο, στα Λύστρα. Πόσο φοβερούς διωγμούς υπέφερα τότε! Και όμως από όλους με γλύτωσε ο Κύριος! Αλλά και όσοι θέλουν να ζουν με την ευσέβεια που διδάσκει και εμπνέει ο Ιησούς Χριστός θα υποστούν διωγμούς.  
Τινὲς δὲ τῶν Ἐπικουρείων καὶ τῶν Στωϊκῶν φιλοσόφων συνέβαλλον αὐτῷ, καί τινες ἔλεγον· τί ἂν θέλοι ὁ σπερμολόγος οὗτος λέγειν; οἱ δέ· ξένων δαιμονίων δοκεῖ καταγγελεὺς εἶναι· ὅτι τὸν Ἰησοῦν καὶ τὴν ἀνάστασιν εὐηγγελίζετο αὐτοῖς. Πραξ. 17,18 Όταν ο Παύλος κήρυττε στην Αθήνα μερικοί από τους Επικούρειους και τους Στωικούς φιλοσόφους συζητούσαν με αυτόν. Και μερικοί έλεγαν, σαν τι θέλει να μας πει αυτός ο διαδοσίας; Άλλοι έλεγαν, φαίνεται ότι κηρύττει ξένες και άγνωστες θεότητες, αυτό το έλεγαν διότι ο Παύλος κήρυττε σε αυτούς τον Ιησού και την ανάσταση. 
ὑπάρχων δὲ πλήρης Πνεύματος Ἁγίου, ἀτενίσας εἰς τὸν οὐρανὸν εἶδε δόξαν Θεοῦ καὶ Ἰησοῦν ἑστῶτα ἐκ δεξιῶν τοῦ Θεοῦ, καὶ εἶπεν· ἰδοὺ θεωρῶ τοὺς οὐρανοὺς ἀνεῳγμένους καὶ τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐκ δεξιῶν τοῦ Θεοῦ ἑστῶτα. Πραξ. 7,55-56 Ο Στέφανος γεμάτος Πνεύμα Άγιο έστρεψε το βλέμμα του στον ουρανό, είδε την δόξα του Θεού και τον Ιησού να στέκεται στα δεξιά του Θεού και είπε στους Φαρισαίους, "ιδού!, βλέπω ανοιγμένους τους ουρανούς και τον υιό του ανθρώπου να στέκεται εκ δεξιών του Θεού". 
Η Γραφή μας λέει ότι ο Χριστός κάθισε δίπλα στον Θεό Πατέρα, ἐκάθισεν ἐν δεξιᾷ, ο πρωτομάρτυρας Στέφανος όμως βλέπει τον Χριστό ἑστῶτα, είναι όρθιος ο Κύριος γιατί είναι δίπλα στον Στέφανο και φωτός του ταις ακτίσει τον λαμπρύνει.  
ὃς ὢν ἀπαύγασμα τῆς δόξης καὶ χαρακτὴρ τῆς ὑποστάσεως αὐτοῦ, φέρων τε τὰ πάντα τῷ ῥήματι τῆς δυνάμεως αὐτοῦ, δι᾿ ἑαυτοῦ καθαρισμὸν ποιησάμενος τῶν ἁμαρτιῶν ἡμῶν ἐκάθισεν ἐν δεξιᾷ τῆς μεγαλωσύνης ἐν ὑψηλοῖς, Εβρ. 1,3 Ο Χριστός είναι προαιωνίως η ολόλαμπρη ακτινοβολία της απείρου δόξας του Πατρός, ακριβέστατο και ενυπόστατο αποτύπωμα του, κυβερνάει τα πάντα με τον παντοδύναμο λόγο του. Αυτός ενανθρώπησε και μας καθάρισε από τις αμαρτίας μας δια της Σταυρικής θυσίας, έπειτα κάθισε εκ δεξιών της μεγαλειότητος του Πατρός στον ίδιο με εκείνο θρόνο ψηλά.
 
 
Σήμερα 12/1 ἑορτάζουν: Αγία Τατιανή. Άγιος Μέρτιος. Αγία Ευθασία. Άγιος Πέτρος ο Αβεσαλαμίτης. Άγιοι Οκτώ Μάρτυρες από την Νίκαια. Όσιος Ηλιού ο Θαυματουργός. Άγιοι Τίγριος ο πρεσβύτερος και Ευτρόπιος. Άγιοι Ζωτικός, Ρογάτος, Μοδεστός και Καστούλιος οι μάρτυρες. Άγιος Αρκάδιος ο μάρτυρας. Άγιος Φιλόθεος ο μάρτυρας. Άγιος Εϊλιανός εκ Ρώμης. Οσία Ευπραξία. Άγιος Βενέδικτος. Όσιος Μαρτινιανός της Λευκής Λίμνης. Όσιος Γαλακτίων ο διά Χριστόν σαλός. Όσιος Θεοδόσιος εκ Ρωσίας. Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλακτοτροφούσης. Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Ακαθίστου. Άγιος Βασίλειος Σολόβσκι ο ιερομάρτυρας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου