Ιώβ και Διάβολος


Ιώβ και Διάβολος
Από που έρχεσαι;

Αγαπητοί ακροατές χαίρεται, η σημερινή μας εκπομπή τιτλοφορείται "ερμηνευτικά διαμάντια". Σήμερα θα παρουσιάσουμε ορισμένα χωρία της Αγίας Γραφής τα οποία ερμηνεύονται πολύ ωραία από τον σοφό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μέγα Φώτιο. 
Οι ερμηνείες του σώζονται στο μεγάλο και περισπούδαστο έργο του που τιτλοφορείται Αμφιλόχια. Ξεφυλλίζοντας αυτό το σύγγραμα δεν θαυμάζουμε μόνο την ερμηνευτική σοφία του Φωτίου αλλά και έναν υπέροχο και εξαίσιο Ελληνικό λόγο.
2) Η απάντηση 226η είναι χαριτωμένη και σύντομη, αναφέρεται στο χωρίο 1,7 Ιώβ τι εστί το, πόθεν παραγέγονας; Πρόκειται για ερώτηση που απηύθυνε ο Θεός στον Διάβολο, και είπε ο Κύριος προς τον Σατανά από που έρχεσαι; καὶ εἶπεν ὁ Κύριος τῷ διαβόλῳ· πόθεν παραγέγονας; Πρόκειται για σύντομη απάντηση, σε αυτήν αναφέρεται ότι εκτός από την πρώτη έννοια που έχει αυτός ο λόγος και που συνίσταται σε ότι λέγει η απλή αυτή ερώτηση κρύπτει και άλλες βαθύτερες έννοιες. Σε αυτήν την απάντηση συναντούμε ένα επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Διαβόλου, εισηγητής και χορηγός ατόπων. Δηλαδή ο Σατανάς σχετίζεται με τις ασύνετες και παράλογες ενέργειες των κακών και αμαρτωλών ανθρώπων τις εισηγείται αυτές τις ενέργειες αλλά και βοηθεί στην επιτέλεση τους, δηλαδή οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τον Θεό και πηγαίνουν με τον Διάβολο κάνουν άτοπα απερίσκεπτα και τρελά πράγματα, προβαίνουν σε ενέργειες και πράξεις που δεν προέρχονται από την ανθρώπινη λογική αλλά από άσχημη Σατανική επήρεια, δηλαδή ο Σατανάς βοηθεί στην δημιουργία σχιζοφρενικών καταστάσεων.

Ουχ απλώς, ων αν τις οιηθείη, η φωνή ερωτήσεως μόνον προβάλλεται τύπον, αλλά και βαθυτέρας ζητήσεως ανακαλύπτει θεωρίαν. Συ, φησί, εν τους χαμαιπετέσι και περιγείιος δια την αλαζονείαν καταδικασθείς την διαίταν έχειν, πόθεν ή πως ενταύθα παραγέγοντα, ουδεμίαν έχων εξουσίαν ιερών ανδρών περιεργάζεσθαι βίους, εν εκείνοις δε μόνοις απορριφθείς, οι σε της οικείας πολιτείας τοις πλημμελήμασιν εισηγητήν και χορηγών ατόπων λογοθέτην εαυτόν επήρας γενέσθαι;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου