Πανίσχυρη προσευχή

Οσίας Αγλαΐας της Ρωμαίας, Αγίου Άρεως μάρτυρος

 
Ισχυρή προσευχή
Στον διαδίκτυο συναντούμε δυνατές προσευχές, πανίσχυρες προσευχές, προσευχές για ίαση ή για χρήματα. Υπάρχουν όμως άραγε δυνατές και αδύναμες προσευχές; Ας μας απαντήσει ο πιο αρμόδιος δηλαδή η Βίβλος. Σε αυτήν αν παρατηρήσουμε τις προσευχές θα διαπιστώσουμε ότι μόνο το Ψαλτήριο και το Πάτερ ημών είναι προσευχές που έχουν ήδη γραφτεί και είναι "έτοιμες". Στις μεγαλύτερες στιγμές και γεγονότα οι προσευχές που διαβάζουμε ότι ανέπεμψαν τα Άγια πρόσωπα προς τον Θεό ήταν αυτοσχέδιες. Πως επέζησαν οι Τρεις Παίδες από έναν φοβερό θάνατο όταν τους έριξαν μέσα στο πυρωμένο επταπλασίως καμίνι; Με κάποια "πανίσχυρη προσευχή εναντίων της φωτιάς"; Όχι βέβαια, σώθηκαν με την ισχυρή πίστη. Ο Πέτρος δεν θεράπευσε απλά έναν ασθενή αλλά ανέστησε νεκρή, την Ταβιθά. Διάβασε μήπως κάποια "ισχυρή προσευχή για ανάσταση"; Όχι, είχε ισχυρή πίστη. Άρα εκτός του ότι και των δυο ειδών οι προσευχές είναι αποδεκτές, "έτοιμες" και αυτοσχέδιες, διδασκόμαστε το ότι υπάρχει δυνατή πίστη αλλά δεν υπάρχει ισχυρή α-λά ξόρκι προσευχή. Όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά είναι εντελώς λαθεμένο και προσβολή προς τον Θεό την Παναγία και τους Αγίους να γίνεται αναφορά στην προσευχή με φρασεολογία λες και η προσευχή είναι κάποιο ξόρκι και μαγική επίκληση, άρα η δύναμη της είναι στις φράσεις και όχι στην καρδιά του προσευχόμενου.
Οι προσευχές στην Βίβλο μας διδάσκουν ότι η οποιαδήποτε προσευχή γίνεται αδύναμη από την απιστία μας και τα υλιστικά αιτήματα ή γίνεται δυνατή από την πίστη στον Θεό και στο σχέδιό του και όχι από τις λέξεις ή τις φράσεις που περιέχει. Άρα ακόμη και μερικά απλά λόγια που αναπέμπονται με πίστη από την καρδιά μας είναι πανίσχυρη προσευχή και δυνατότερη προσευχή από το διάβασμα ενός ολόκληρου βιβλίου "ισχυρών προσευχών". Δυνατότερη ακόμη και από ένα ολόκληρο βιβλίο με κανονικές προσευχές το οποίο όμως διαβάζεται τυπικά και με τον νου να πετάει αλλού. Αυτό όμως ας μην μας κάνει να υποτιμήσουμε τις προσευχές που είναι έτοιμες, κάθε άλλο, είναι θεόπνευστες και αριστουργήματα. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να κινήσουμε απλά τα χείλη του αδελφού ή τα δικά μας προς τον Θεό και αυτό ακριβώς γίνεται με τις προσευχές που είναι τάχα πανίσχυρες και όλα τα όμοια. Το σωστό είναι να προσπαθούμε να κινήσουμε την καρδιά μας προς τον Θεό οπότε έτσι κάθε προσευχή που θα λέμε θα είναι πανίσχυρη, είτε αυτή είναι δικά μας λόγια είτε είναι έτοιμη. Την αγάπη και την πίστη στον Θεό πρέπει να καλλιεργήσει ο κάθε ένας μας, αυτή είναι η αιτία των πανίσχυρων προσευχών. Δεν υπάρχουν ξόρκια στον Χριστιανισμό και αν κάποια προσευχή θα ήταν τάχα πανίσχυρη και η πιο δυνατή από όλες αυτή θα ήταν το Πάτερ ημών εφόσον ο ίδιος ο Θεός μας την παρέδωσε, οὕτως οὖν προσεύχεσθε ὑμεῖς· Πάτερ ἡμῶν ὁ ἐν τοῖς οὐρανοῖς· ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά σου· Ματθ. 6,9 Εσείς λοιπόν έτσι να προσεύχεστε, Πάτερ ημών... 
Θα μπορούσε κάποια προσευχή φτιαγμένη από άνθρωπο να είναι ισχυρότερη από αυτήν του Θεού; Άρα τι νόημα θα είχε να παραδώσουμε άλλη δήθεν πανίσχυρη προσευχή; Έχουμε ήδη την πιο πανίσχυρη υπό αυτό το σκεπτικό.  
Οι Ψαλμοί είναι χιλιάδων ετών και θεόπνευστοι. Μπορεί να υπάρξει πιο αρχαία ισχυρή προσευχή; Οπότε η κοινή λογική μας φωνάζει δυνατά ότι τα συγκεκριμένα επίθετα που συναντούμε αποσκοπούν αποκλειστικά σε κάτι άλλο.
Πανίσχυρη προσευχή, η πιο δυνατή προσευχή από όλες, η πιο ισχυρή προσευχή στον άγγελο, η πανίσχυρη προσευχή στον αρχάγγελο Μιχαήλ, ισχυρή προσευχή για να μείνετε έγκυος, η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, δυνατή προσευχή για άρρωστο, προσευχή που φέρνει το θαύμα, προσευχή που φέρνει τα λεφτά, πανάρχαια ισχυρή προσευχή, προσευχή προστασίας, προσευχή αφθονίας, προσευχή για πολλά λεφτά, ισχυρή προσευχή για επιτυχία, η πιο θαυματουργή προσευχή, προσευχή που πιάνει αμέσως, προσευχή δυνατό φυλαχτό, ισχυρή προσευχή η οποία θα βοηθήσει να αποφύγουμε την αρνητική ενέργεια που εκπέμπεται.
Τέτοιοι χαρακτηρισμοί όχι μόνο δεν οδηγούν τον αδελφό στην ουσία του Χριστιανισμού αλλά είναι καμουφλαρισμένη δεισιδαιμονία το λιγότερο, είναι επίσης και κάκιστη υπηρεσία εκ μέρους μας προς αυτόν. Όλα τα όμοιου σκεπτικού επίθετα στην προσευχή μας κάνουν λες και είμαστε κάποιοι γκουρού μέντιουμ ή μάγοι που έχουμε τα επιτυχημένα ξόρκια. Αν μιλάμε κατ' αυτόν τον τρόπο τότε χρησιμοποιούμε ορολογία μαγείας ορολογία ξένη προς τον Χριστιανισμό, ορολογία που αντί να βοηθήσει τραυματίζει τον αδελφό. 
Είναι εντελώς διαφορετικό να αναφερθεί ότι η τάδε προσευχή είναι υπέρ ασθενών ή είναι ευχαριστήρια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η περιεχόμενη φρασεολογία είναι σύμφωνη με αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε ως αίτημα, και άλλο είναι να κάνουμε λόγο για πανίσχυρη προσευχή, για προσευχή φυλακτό, για προσευχή που διώχνει την αρνητική ενέργεια, για αρχαία ισχυρή προσευχή και όλα τα όμοια με τα οποία η προσευχή αφενός παρουσιάζεται σαν ένα δυνατό ξόρκι που περιέχει τις μαγικές φράσεις οι οποίες έχουν αποτέλεσμα και αφετέρου αφαιρείται η ουσία που είναι ότι η προσευχή λαμβάνει δύναμη από την πίστη μας και την ορθή ζωή.
Αυτές οι φράσεις για την προσευχή σταυρώνουν τον Χριστό και είναι αποτέλεσμα μόδας εποχής αλλά και κλικοθηρίας με κάθε μέσο και καθόλου δεν κινούνται από διάθεση του να βοηθήσουμε τον αδελφό. Ο αδελφός στην δύσκολη στιγμή αναζητάει μια προσευχή ώστε να προσευχηθεί στον Χριστό στην Παναγία στους Αγίους, ίσως πρώτη φορά να ενδιαφέρθηκε, γιατί με τέτοια λόγια να τον οδηγήσουμε σε λάθος συμπέρασμα και ενδεχομένως σε μια δεισιδαιμονική πίστη; Γιατί χειρότερα, να τον οδηγήσουμε σε άλλα δήθεν πανίσχυρα πράγματα που τάχα θα του φέρουν ότι ζητάει και τα οποία δεν κατάφερε να του δώσει το δικό μας πανίσχυρο και αρχαίο; Όποιος θέλει να βοηθήσει τον αδελφό και δημοσιεύει οτιδήποτε Χριστιανικό, είτε αυτό είναι προσευχές είτε είναι άρθρα, αυτόματα αναλαμβάνει και την υποχρέωση να τον οδηγεί σωστά, να οδηγεί σωστά τον αδελφό όχι τον εαυτό του για κλικ. 

Σύνδεσμοι προς προσευχές για διάφορες περιστάσεις:


 Δείτε και την ανάρτηση ελιξήριο νεότητας



      0 comments:

      Δημοσίευση σχολίου