Αντίχριστος εμφάνιση προφήτη Ηλία

8/2/2020 Προφήτη Ζαχαρία. Άγιου Θεόδωρου Στρατηλάτη. Αγίων Μάρθας Μαρίας και Λυκαρίωνος. Μαρτύρων Νκηφόρου και Στέφανου. Οσίων Φιλάδελφου Πολύκαρπου, Μακάριου επισκόπου Πάφου Περγέτου, Σάββα αρχιεπισκόπου Σερβίας, Αγαθάγγελου επισκόπου Δαμασκού

Αντίχριστος εμφάνιση προφήτη Ηλία
Προφήτης Ηλίας και Δευτέρα Παρουσία
Έλευση προφήτη Ηλία

Στον Ισραήλ της εποχής του Χριστού υπήρχε η εντύπωση ότι πριν τον ερχομό του Μεσσία θα εμφανιστεί ο προφήτης Ηλίας ώστε να προετοιμάσει τον δρόμο.
Θα ερχόταν ώστε να γίνει η προπαρασκευή του λαού. Αυτήν την εντύπωση οι διδάσκαλοι των Γραφών την είχαν αποκομίσει από τον προφήτη Μαλαχία, εκεί γίνεται λόγος για την έλευση του προφήτη Ηλία προ της ημέρας του Κυρίου ο οποίος "θα αποκαταστήσει τους δεσμούς της αγάπης" καὶ ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστελῶ ὑμῖν Ἠλίαν τὸν Θεσβίτην, πρὶν ἢ ἐλθεῖν τὴν ἡμέραν Κυρίου τὴν μεγάλην καὶ ἐπιφανῆ, ὃς ἀποκαταστήσει καρδίαν πατρὸς πρὸς υἱὸν καὶ καρδίαν ἀνθρώπου πρὸς τὸν πλησίον αὐτοῦ, μὴ ἐλθὼν πατάξω τὴν γῆν ἄρδην. μνήσθητι νόμου Μωσῆ τοῦ δούλου μου, καθότι ἐνετειλάμην αὐτῷ ἐν Χωρὴβ πρὸς πάντα τὸν Ἰσραὴλ προστάγματα καὶ δικαιώματα. Μαλ. 4,4-6  Ιδού, εγώ θα στείλω σε εσάς τον 'Ηλία τον Θεσβίτη πριν έλθει η ημέρα εκείνη του Κυρίου η μεγάλη και επιφανής. Αυτός θα αποκαταστήσει δεσμούς αγάπης, την καρδία του πατρός προς τον υιό και την καρδία του ανθρώπου προς τον πλησίον αυτού, για να μην έλθω εγώ και χτυπήσω εκ θεμελίων την γη. Έχε πάντοτε στον νου και την καρδία σου τον νόμο του δούλου μου Μωυσή, όλες εκείνες τις εντολές που του έδωσα στο Χωρήβ για τον λαό, προστάγματα και δικαιώματα. 
Για τον Ηλία και την έλευσή του μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι κάνει λόγο και ο σοφός Σειράχ ὁ ἀναληφθεὶς ἐν λαίλαπι πυρὸς ἐν ἅρματι ἵππων πυρίνων· ὁ καταγραφεὶς ἐν ἐλεγμοῖς εἰς καιροὺς κοπάσαι ὀργὴν πρὸ θυμοῦ, ἐπιστρέψαι καρδίαν πατρὸς πρὸς υἱὸν καὶ καταστῆσαι φυλὰς Ἰακώβ. Σοφ. Σειρ. 48,9-10 Εσύ Ηλία αναλήφθηκες με πύρινο άρμα, εσύ έχεις καταγραφεί και προορισθεί από τον Θεό να ελέγξεις στους έσχατους καιρούς τους ασεβείς για να κοπάσει η θεία οργή, να επιστρέψεις την καρδία του πατέρα προς τον γιό και να αποκαταστήσεις τις δώδεκα φυλές του Ιακώβ.
Από τα Βιβλικά χωρία οι Ραβίνοι είχαν την εντύπωση ότι ο Ηλίας θα έλθει πριν την παρουσία του Μεσσία, μια εντύπωση που όμως ήταν λανθασμένη. Η παρερμηνεία όπως είναι φυσικό τους οδήγησε στο να μην εννοήσουν ότι ο Ηλίας που θα ερχόταν προ της ελεύσεως του Μεσσία θα ήταν ένας πρόδρομος Ηλία, ένας που θα είχε τους τρόπους του και όχι ο ίδιος ο προφήτης. Όχι μόνο τότε αλλά και σήμερα υπάρχουν διάφορες παρερμηνείες. Σαν ειρωνεία ενώ τότε νομιζόταν ότι θα έρθει ο Ηλίας σήμερα νομίζεται από ορισμένους ότι δεν θα έλθει ο Ηλίας. Σήμερα υπάρχει σε ορισμένους η εντύπωση ότι ο Ηλίας που αναφέρεται στα χωρία του Μαλαχία ήταν ο Πρόδρομος και ότι στο Τέλος δεν θα έλθει Ηλίας, υπάρχει η εντύπωση ότι θα έλθει κάποιος που θα μοιάζει με τον Ηλία, ότι ο Ηλίας του Τέλους θα είναι ένας τύπος του Ηλία ή η εντύπωση ότι οι Χριστιανοί σαν σώμα θα είναι ο εσχατολογικός Ηλίας αφού όπως πολεμούν όλους τους ανά τους αιώνες αντίχριστους έτσι θα πολεμήσουν τον τελικό Αντίχριστο. Αυτές και διάφορες άλλες δοξασίες υπάρχουν σήμερα οι οποίες απορρίπτουν την έλευση του Θεσβίτη κατά την επταετία του Αντίχριστου. Η δοξασία ότι πριν τον Μεσσία θα εμφανιστεί ο Ηλίας είχε διαδοθεί από τους Ραβίνους σε όλο τον Ισραήλ, οπότε όπως είναι φυσικό την είχαν διδαχτεί
και οι μαθητές. Αυτό ήταν η αιτία σχετικής ερωτήσεως τους στον Χριστό μετά την Μεταμόρφωση στην οποία εμφανίστηκε ο Ηλίας μαζί με τον Μωυσή. 
Ρώτησαν ώστε ο Χριστός να τους αναλύσει τι πρόκειται να γίνει με τον Ηλία που υποτίθεται θα ερχόταν πριν αυτόν. Η απορία τους τώρα είχε αυξηθεί με την θέαση του διότι για έλευση Ηλία προ του Μεσσία είχαν ακούσει όχι μόνο από τους δασκάλους των Γραφών αλλά και από τον ίδιο τον Χριστό
Ο Χριστός είχε πει για τον Ιωάννη ότι ήταν προφητευμένος από τον Μαλαχία ἀλλὰ τί ἐξήλθετε ἰδεῖν; προφήτην; ναὶ λέγω ὑμῖν, καὶ περισσότερον προφήτου. οὗτος γάρ ἐστι περὶ οὗ γέγραπται· ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου πρὸ προσώπου σου, ὃς κατασκευάσει τὴν ὁδόν σου ἔμπροσθέν σου. ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐκ ἐγήγερται ἐν γεννητοῖς γυναικῶν μείζων Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ· ὁ δὲ μικρότερος ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν μείζων αὐτοῦ ἐστιν. ἀπὸ δὲ τῶν ἡμερῶν Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ ἕως ἄρτι ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται, καὶ βιασταὶ ἁρπάζουσιν αὐτήν. πάντες γὰρ οἱ προφῆται καὶ ὁ νόμος ἕως Ἰωάννου προεφήτευσαν καὶ εἰ θέλετε δέξασθαι, αὐτός ἐστιν Ἠλίας ὁ μέλλων ἔρχεσθαι. Ματθ. 11,9-12 Αλλά τι βγήκατε να δείτε; Προφήτη; Βεβαίως, ναι, αλλά σας λέγω ότι αυτός είναι πολύ περισσότερο από προφήτης. Αυτός είναι για τον οποίο ειπώθηκε στον Μαλαχία, ιδού εγώ λέγει ο Θεός, αποστέλλω τον αγγελιοφόρο μου λίγο νωρίτερα από σένα, ο οποίος θα προετοιμάσει τον δρόμο σου. Διότι σας λέγω ότι μεταξύ των ανθρώπων τους οποίους έως τώρα γέννησαν οι γυναίκες, κανείς δεν υπάρχει μεγαλύτερος από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Αλλά ο πλέον ταπεινός πολίτης της βασιλείας των ουρανών είναι από απόψεως χαρισμάτων γνώσεων και σωτηρίας ανώτερος από τον τωρινό Ιωάννη αφού αυτός δεν απόλαυσε ακόμη την δωρεά και την χάρη της λυτρωτικής θυσίας. Άλλη εποχή αρχίζει, πολύ διαφορετική από αυτήν της Παλαιάς Διαθήκης που φθάνει μέχρι τον Ιωάννη. Τώρα η βασιλεία των ουρανών εγκαθιδρύεται, αποκτάται δε με αγώνα και όσοι αγωνίζονται την κερδίζουν. Έχει αρχίσει νέα πλέον εποχή, διότι όλοι οι προφήτες και ο νόμος του Μωυσή μέχρι του Ιωάννη προφήτευσαν. Και εάν θέλετε, παραδεχθείτε ότι αυτός είναι ο Ηλίας ο οποίος ήταν να έλθει προ της ελεύσεως του Μεσσία. 
Ο Χριστός με το ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου πρὸ προσώπου σου, ὃς κατασκευάσει τὴν ὁδόν σου ἔμπροσθέν σου κάνει λόγο για το χωρίο Μαλαχίας 3,1 το οποίο δεν μεταφέρει αυτολεξεί αλλά αποδίδει ελεύθερα το νόημα λέγοντας το εξής, ο Ιωάννης έρχεται πριν τον Μεσσία ώστε να προετοιμάσει τον δρόμο του. 
Ας δούμε ολόκληρο το προφητικό απόσπασμα. 
Ἰδοὺ ἐγὼ ἐξαποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου, καὶ ἐπιβλέψεται ὁδὸν πρὸ προσώπου μου, καὶ ἐξαίφνης ἥξει εἰς τὸν ναὸν ἑαυτοῦ Κύριος, ὃν ὑμεῖς ζητεῖτε, καὶ ὁ ἄγγελος τῆς διαθήκης, ὃν ὑμεῖς θέλετε· ἰδοὺ ἔρχεται, λέγει Κύριος παντοκράτωρ. καὶ τίς ὑπομενεῖ ἡμέραν εἰσόδου αὐτοῦ; ἢ τίς ὑποστήσεται ἐν τῇ ὀπτασίᾳ αὐτοῦ; διότι αὐτός εἰσπορεύεται ὡς πῦρ χωνευτηρίου καὶ ὡς ποιὰ πλυνόντων. καὶ καθιεῖται χωνεύων καὶ καθαρίζων ὡς τὸ ἀργύριον καὶ ὡς τὸ χρυσίον· καὶ καθαρίσει τοὺς υἱοὺς Λευὶ καὶ χεεῖ αὐτοὺς ὥσπερ τὸ χρυσίον καὶ τὸ ἀργύριον· καὶ ἔσονται τῷ Κυρίῳ προσάγοντες θυσίαν ἐν δικαιοσύνῃ. Μαλ. 3,1-3 
Ιδού εγώ, λέγει ο Θεός, θα στείλω σε εσάς τον αγγελιαφόρο μου, ο οποίος θα επιβλέψει και θα προετοιμάσει την οδό μου πριν έρθω. Αιφνιδίως θα έλθει ο Κύριος στον ναό του, τον οποίο Κύριο ζητείτε, και ο αγγελιαφόρος της νέας διαθήκης τον οποίον σεις θέλετε. Ιδού, έρχεται, λέγει Κύριος ο Παντοκράτωρ. Ποιος όμως θα μπορέσει να αντέξει κατά την ημέρα εκείνη της ελεύσεώς του; Η ποιος θα σταθεί όρθιος κατά την μεγαλειώδη εμφάνισή του; Διότι αυτός θα πορευθεί ενώπιον των ανθρώπων ως φωτιά χωνευτηρίου και ως σταχτόνερο που χρησιμοποιούν όσοι πλένουν. Και θα καθίσει για να ξαναλιώσει και καθαρίσει τους πάντες όπως ο χρυσοχόος καθαρίζει το ασήμι και τον χρυσό στο καμίνι. Και θα καθαρίσει τους υιούς της φυλής Λευί τότε αυτοί θα προσφέρουν με δικαιοσύνη προς τον Κύριο θυσίες. 
Μετά την Μεταμόρφωση οι μαθητές είδαν μεν τον Ηλία, είχαν κατά νου τα λεγόμενα των δασκάλων και του Χριστού, αλλά όμως ο Ηλίας δεν παρέμεινε μαζί τους. Τώρα εκφράζουν την απορία τους και με την ερώτηση που απευθύνουν στον Διδάσκαλο προσπαθούν να διαπιστώσουν γιατί μίλησε έτσι ο Χριστός και από που είχαν εφεύρει οι Γραμματείς αυτήν την διδασκαλία. Ας δούμε την ερώτηση και απάντηση.
Καὶ ἐπηρώτησαν αὐτὸν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· τί οὖν οἱ γραμματεῖς λέγουσιν ὅτι Ἠλίαν δεῖ ἐλθεῖν πρῶτον; ὁ δὲ Ἰησοῦς ἀποκριθεὶς εἶπεν αὐτοῖς· Ἠλίας μὲν ἔρχεται πρῶτον καὶ ἀποκαταστήσει πάντα· λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι Ἠλίας ἤδη ἦλθε, καὶ οὐκ ἐπέγνωσαν αὐτόν, ἀλλ᾿ ἐποίησαν ἐν αὐτῷ ὅσα ἠθέλησαν· οὕτω καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου μέλλει πάσχειν ὑπ᾿ αὐτῶν. τότε συνῆκαν οἱ μαθηταὶ ὅτι περὶ Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ εἶπεν αὐτοῖς. Ματθ. 17,10-13 Και ρώτησαν αυτόν οι μαθητές, γιατί λοιπόν οι γραμματείς λένε ότι πρώτα πρέπει να έλθει ο Ηλίας και έπειτα ο Μεσσίας; Ο Ιησούς είπε, πράγματι ο Ηλίας θα έλθει πριν από τον Μεσσία και θα τα τακτοποιήσει όλα. Σας λέω όμως ότι ο Ηλίας ήλθε πριν και δεν τον αναγνώρισαν αλλά του έκαναν όσα κακά η διεστραμμένη καρδία τους ήθελε. Έτσι και ο υιός του ανθρώπου μέλλει να πάθει από αυτούς. Τότε κατάλαβαν οι μαθητές ότι εννοούσε τον Ιωάννη τον βαπτιστή, ο οποίος είχε έλθει ως άλλος Ηλίας.
 
Είναι αμέσως φανερό ότι η θεωρία που είχαν διδαχτεί και τα λεγόμενα Χριστού είναι σε διάσταση. Οι Γραμματείς διδάσκουν κυριολεκτικό ερχομό του Θεσβίτη προ του Μεσσία, ο Χριστός αλληγορικό, είπε ότι θα έλθει κάποιος σαν τον Θεσβίτη ο οποίος ήλθε ήδη.
Ο Χριστός με την απάντησή του διορθώνει την διδαχή των Γραμματέων λέγοντας ότι ο Ηλίας πράγματι θα εμφανιστεί αλλά προ της Β' Παρουσίας και όχι προ της Α' Παρουσίας συμπληρώνοντας ότι άλλος Ηλίας έχει έρθει σαν άγγελος της πρώτης Παρουσίας του, αυτός ήταν ο Ιωάννης. Το ότι ο Πρόδρομος θα έμοιαζε με τον Ηλία, λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι Ἠλίας ἤδη ἦλθε -- ὅτι περὶ Ἰωάννου τοῦ βαπτιστοῦ εἶπεν αὐτοῖς, ήδη είχε ειπωθεί πιο λεπτομερειακά και παλαιότερα από τον Χριστό προτού καν γεννηθεί ο Ιωάννης. 
Αυτό έγινε δια αγγέλου στον Ζαχαρία, τον πατέρα του Προδρόμου, ἔσται γὰρ μέγας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου, καὶ οἶνον καὶ σίκερα οὐ μὴ πίῃ καὶ Πνεύματος Ἁγίου πλησθήσεται ἔτι ἐκ κοιλίας μητρὸς αὐτοῦ, καὶ πολλοὺς τῶν υἱῶν Ἰσραὴλ ἐπιστρέψει ἐπὶ Κύριον τὸν Θεὸν αὐτῶν· καὶ αὐτὸς προελεύσεται ἐνώπιον αὐτοῦ ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει Ἠλιού, ἐπιστρέψαι καρδίας πατέρων ἐπὶ τέκνα καὶ ἀπειθεῖς ἐν φρονήσει δικαίων, ἑτοιμάσαι Κυρίῳ λαὸν κατεσκευασμένον. Λουκ. 1,15-17. Διότι ο Ιωάννης Πρόδρομος θα αναδειχθεί μέγας ενώπιον του Κυρίου και δεν θα πιει ποτέ οίνο ή άλλο οινοπνευματώδες. Και από τον καιρό ακόμη που θα βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του θα λάβει πλούσια τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Και πολλούς από τους απογόνους του Ισραήλ θα επαναφέρει μετανοημένους στον Κύριο. Και αυτός θα προηγηθεί λίγο καιρό νωρίτερα από τον Μεσσία με το προφητικό πνεύμα και την δύναμη του Ηλία. Για να ξαναγυρίσει τις σκληρυμένες καρδιές των πατέρων τώρα γεμάτες στοργή προς τα παιδιά τους και τους απειθείς να επαναφέρει στην σύνεση και τα φρονήματα των δικαίων και να ετοιμάσει έτσι στον Κύριο λαό προπαρασκευασμένο για να υποδεχθεί τον Σωτήρα.
Ο Ιωάννης Πρόδρομος θα ερχόταν με το προφητικό πνεύμα και την δύναμη του Ηλία, ἐν πνεύματι καί δυνάμει Ἠλιού
Λουκ. 1,16, δηλαδή θα ήταν κάποιος σαν τον Ηλία, όμως δεν θα ήταν ο ίδιος ο προφήτης αλλά ὁ ἄγγελος τῆς διαθήκης Μαλ. 3,1, δηλαδή ο προάγγελος της Νέας Διαθήκης. Αργότερα, δηλαδή την εποχή του Αντίχριστου, θα ερχόταν και ο ίδιος ο Ηλίας, Ἠλίας μὲν ἔρχεται πρῶτον καὶ ἀποκαταστήσει πάντα·
Ο Χριστός διδάσκει ότι ο Θεσβίτης θα έρθει άλλη στιγμή όπως προφητεύεται στον Μαλαχία. Ο Ηλίας θα δράσει την μεγάλη και επιφανή ημέρα καί ἰδοὺ ἐγὼ ἀποστελῶ ὑμῖν Ἠλίαν τὸν Θεσβίτην, πρίν ἢ ἐλθεῖν τήν ἡμέραν Κυρίου τήν μεγάλην καί ἐπιφανῆ Μαλ.4,4. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί
για την ημέρα, τήν μεγάλην καί ἐπιφανῆ, μας δηλώνουν την Δευτέρα Παρουσία. Εκεί θα έχουμε την παγκόσμια Κρίση και την εμφάνιση του ένδοξου Χριστού οπότε θα έχουμε "ημέρα κρίσεως", "ημέρα τρομερή", "ημέρα όπου κάποιος θα πρέπει να είναι ικανός για αυτήν", δηλαδή ικανός να σταθεί εμπρός στον Χριστό έχοντας αγωνιστεί τον καλό αγώνα.
Ας διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. 
πρό προσώπου αὐτῶν συγχυθήσεται ἡ γῆ καί σεισθήσεται ὁ οὐρανός, ὁ ἥλιος καί ἡ σελήνη συσκοτάσουσι, καὶ τὰ ἄστρα δύσουσι τὸ φέγγος αὐτῶν. καί Κύριος δώσει φωνήν αὐτοῦ πρό προσώπου δυνάμεως αὐτοῦ, ὅτι πολλή ἐστι σφόδρα ἡ παρεμβολή αὐτοῦ, ὅτι ἰσχυρὰ ἔργα λόγων αὐτοῦ· διότι μεγάλη ἡ ἡμέρα Κυρίου, ἐπιφανής σφόδρα, καί τίς ἔσται ἱκανός αὐτῇ; Ιωηλ. 2,10-11 Κατά την επιδρομή τους σύγχυση απλώνεται στην γη, συγκλονίζονται οι ουρανοί, σκοτίζονται ο ήλιος και η σελήνη, σβήνει η λάμψη των αστέρων. Ο Κύριος ισχυρή φωνή θα δώσει μπροστά στον πολεμικό αυτό στρατό, διότι το στρατόπεδο τους θα είναι πολύ μεγάλο και ισχυρό, όμως και τα έργα που διατάσσει ο Θεός είναι πάντοτε ισχυρά. Μεγάλη είναι όντως η ημέρα του Κυρίου, ολοφάνερη και τρομερή. Ποιος είναι ικανός να σταθεί σε αυτή;
Ὅτι ἐγγὺς ἡμέρα Κυρίου ἡ μεγάλη, ἐγγύς καί ταχεῖα σφόδρα· φωνή ἡμέρας Κυρίου πικρά καί σκληρά τέτακται. δυνατή ἡμέρα ὀργῆς ἡ ἡμέρα ἐκείνη, ἡμέρα θλίψεως καί ἀνάγκης, ἡμέρα ἀωρίας καί ἀφανισμοῦ, ἡμέρα γνόφου καί σκότους, ἡμέρα νεφέλης καί ὁμίχλης, ἡμέρα σάλπιγγος καί κραυγῆς ἐπί τάς πόλεις τάς ὀχυράς καί ἐπί τάς γωνίας τάς ὑψηλάς. Σοφον. 1,14-16. Πρόκειται περί εντυπωσιακής προφητείας. Παρατηρούμε τις επτά φιάλες, ἡμέρα ὀργῆς ἡ ἡμέρα ἐκείνη, την Μεγάλη Θλίψη, ἡμέρα θλίψεως, δηλαδή τον Αντίχριστο και τον αποκλεισμό, ἀνάγκης, των Χριστιανών διαμέσω του χαράγματος, ἡ ἡμέρα ἐκείνη ἡμέρα θλίψεως καὶ ἀνάγκης. Βλέπουμε την δοκιμασία εκ Θεού και την απηνή δίωξη και τον άκαιρο θάνατο των Χριστιανών από τον Αντίχριστο, ἡμέρα ἀωρίας καί ἀφανισμοῦ. Τα σημεία κοσμικών διαστάσεων που αναφέρθηκαν από τον Χριστό πριν το τέλος της ανθρώπινης ιστορίας, ἡμέρα σκότους καί γνόφου. Τον Σταυρό που θα εμφανιστεί πριν την Β Παρουσία, τον Σταυρό ο οποίος σαν την Νεφέλη της ερήμου είναι ο οδηγός του πολίτη του Νέου Ισραήλ, ἡμέρα νεφέλης. Έχουμε το σκότος που θα έχει ο αμαρτωλός, καί ὁμίχλης, την σάλπιγγα που θα ηχήσει και την κάθοδο των αγγέλων ώστε να γίνει η τιμητική αρπαγή από τον άγγελο μας, ἡμέρα σάλπιγγος, τον θρήνο όσων δεν αρπαγούν, καί κραυγῆς. Ας δούμε στον Ματθαίο τα εσχατολογικά γεγονότα που δίδει ο Χριστός.
Εὐθέως δὲ μετὰ τὴν θλῖψιν τῶν ἡμερῶν ἐκείνων ὁ ἥλιος σκοτισθήσεται καὶ ἡ σελήνη οὐ δώσει τὸ φέγγος αὐτῆς, καὶ οἱ ἀστέρες πεσοῦνται ἀπὸ τοῦ οὐρανοῦ, καὶ αἱ δυνάμεις τῶν οὐρανῶν σαλευθήσονται. καὶ τότε φανήσεται τὸ σημεῖον τοῦ υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ τότε κόψονται πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῆς γῆς καὶ ὄψονται τὸν υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου ἐρχόμενον ἐπὶ τῶν νεφελῶν τοῦ οὐρανοῦ μετὰ δυνάμεως καὶ δόξης πολλῆς. καὶ ἀποστελεῖ τοὺς ἀγγέλους αὐτοῦ μετὰ σάλπιγγος φωνῆς μεγάλης, καὶ ἐπισυνάξουσι τοὺς ἐκλεκτοὺς αὐτοῦ ἐκ τῶν τεσσάρων ἀνέμων ἀπ᾿ ἄκρων οὐρανῶν ἕως ἄκρων αὐτῶν. Ματθ. 24,29-31 
Η άφεση στην Γη των αμαρτωλών και η αρπαγή των δικαίων προς τον κατερχόμενο Χριστό θα λάβει χώρα εὐθέως δέ μετά τήν θλῖψιν τῶν ἡμερῶν ἐκείνων δηλαδή μετά την ἡμέρα ἀωρίας καί ἀφανισμοῦ. Όταν τελειώσει η μεγάλη θλίψη θα ηχήσει η σάλπιγα, ἡμέρα σάλπιγγος καί κραυγῆς, και θα αρπάξουν οι φύλακες άγγελοι τους ανθρώπους τους, μετά σάλπιγγος φωνῆς μεγάλης, καί ἐπισυνάξουσι τούς ἐκλεκτούς γεγονός που θα γίνει στην "μεγάλη ημέρα του Κυρίου" δηλαδή την Β' "ο ήλιος σκοτισθήσεται και η σελήνη δεν θα λάμψει" και τελευταία Παρουσία. Οπότε δεν έχουμε αρπαγή προ τον Αντίχριστο και πολλές παρουσίες Χριστού όπως κακόδοξα διδάσκουν οι διάφοροι αιρετικοί.
Ὅτι ἐγγύς ἡμέρα Κυρίου ἡ μεγάλη Σοφ. 1,14-16 -- τήν ἡμέραν Κυρίου τήν μεγάλην καί ἐπιφανῆ Μαλ.4,4 Είναι φανερό ότι στην Παλαιά οι φράσεις "μεγάλη ημέρα", "επιφανής ημέρα", δεν αλλάζουν νόημα και στην Παλαιά εννοούν την Α' Παρουσία ενώ στην Καινή την Β' αλλά σε οποιαδήποτε Διαθήκη εννοούν την Β' Παρουσία. Το είδαμε στον Ιωήλ αλλά και ξεκάθαρα στον Σοφωνία, μετά τις φράσεις ακολουθούν τα εσχατολογικά σημεία που έδωσε ο Χριστός. Στην αντίθετη πλευρά από την "μεγάλη ημέρα" φράση που δηλώνει την Β' Παρουσία, η Α' Παρουσία  χαρακτηρίζεται με τις φράσεις "ημέρα δεκτή", "ημέρα ευπρόσδεκτη", "ημέρα σωτηρίας". Αυτό γίνεται διότι υπάρχει η συγχώρηση και το έλεος, οὕτως λέγει Κύριος· καιρῷ δεκτῷ ἐπήκουσά σου καί ἐν ἡμέρᾳ σωτηρίας ἐβοήθησά σοι καί ἔπλασά σε καί ἔδωκά σε εἰς διαθήκην ἐθνῶν τοῦ καταστῆσαι τήν γῆν καί κληρονομῆσαι κληρονομίας ἐρήμους, Ησ. 49,8 Καλέσαι ἐνιαυτόν Κυρίου δεκτόν καί ἡμέραν ἀνταποδόσεως τῷ Θεῷ ἡμῶν, παρακαλέσαι πάντας τούς πενθοῦντας, Ησ. 61,2   
λέγει γάρ· καιρῷ δεκτῷ ἐπήκουσά σου καί ἐν ἡμέρᾳ σωτηρίας ἐβοήθησά σοι· ἰδού νῦν καιρός εὐπρόσδεκτος, ἰδού νῦν ἡμέρα σωτηρίας μηδεμίαν ἐν μηδενί διδόντες προσκοπήν, ἵνα μή μωμηθῇ ἡ διακονία. Β Κορ. 6,2-3. Οι ευκαιρίες της σωτηρίας παρέρχονται. Διότι η Γραφή λέγει, στον κατάλληλο και ευπρόσδεκτο καιρό σε άκουσα και σε δέχθηκα και σε περίοδο που προσφέρεται προς σωτηρία σε βοήθησα. Ιδού τώρα είναι ο κατάλληλος και ευπρόσδεκτος καιρός, ιδού τώρα είναι η ημέρα της σωτηρίας. Τώρα και εμείς ως πρεσβευτές του Θεού μεσιτεύουμε και παρακαλούμε να δεχτείτε την σωτηρία. 
Η "ημέρα σωτηρίας" είναι από την Ανάσταση έως την Β' Παρουσία.
Γίνεται φανερό ότι ο προφήτης Ηλίας έχει πράγματι προφητευθεί ότι θα έλθει στο Τέλος, δηλαδή την μεγάλη και επιφανή ημέρα και όχι στην Α' Παρουσία κατά την οποία ο Χριστός δεν φανερώθηκε με την δόξα του. Έτσι κατανοούμε ότι στην απάντηση του Χριστού προς τους μαθητές: 
Ἠλίας μέν ἔρχεται πρῶτον καί ἀποκαταστήσει πάντα· λέγω δέ ὑμῖν ὅτι Ἠλίας ἤδη ἦλθε
η φράση: 
Ἠλίας μέν ἔρχεται πρῶτον καί ἀποκαταστήσει πάντα·
κάνει λόγο για τον προφήτη Ηλία ο οποίος περιμένει την στιγμή που θα αποσταλεί, ἰδού ἐγώ ἀποστελῶ ὑμῖν Ἠλίαν τόν Θεσβίτην Μαλ. 4,4, προ της Β Παρουσίας, τήν μεγάλην καί ἐπιφανῆ Μαλ.4,4, και προφητεύεται στο κεφάλαιο 4, ενώ η φράση:
λέγω δέ ὑμῖν ὅτι Ἠλίας ἤδη ἦλθε
κάνει λόγο για τον, ἐν πνεύματι καί δυνάμει Ἠλιού ερχόμενο Ιωάννη Ἰδού ἐγώ ἐξαποστέλλω τόν ἄγγελόν μου Μαλ. 3,1 που θα είναι πρόδρομος της Νέας Διαθήκης ὁ ἄγγελος τῆς διαθήκης Μαλ. 3,1 και προφητεύεται στο κεφάλαιο 3.
Τα λόγια στην φράση: καί εἰ θέλετε δέξασθαι, αὐτός ἐστιν Ἠλίας ὁ μέλλων ἔρχεσθαι Ματθ. 11,9-12 κάνουν αναφορά στην δοξασία που υπήρχε λέγοντας, και αν θέλετε δεχθείτε ότι αυτός είναι ο Ηλίας που νομίζετε ότι θα έρθει.
Οι αποκρίσεις του Κυρίου είναι οι απολύτως απολύτως κατάλληλες προς διδαχή μας.  
Η απάντηση προς τους μαθητές είναι, "ναι μεν έρχεται ο Ηλίας προ του Μεσσία αλλά τώρα είναι η στιγμή άλλου Ηλία στον οποίο όμως δεν πίστεψαν". Στο πρώτο σκέλος της απάντησης έχουμε το όνομα Ηλίας ο οποίος είναι ο Θεσβίτης και στο δεύτερο σκέλος έχουμε τον τίτλο Ηλίας, έναν τίτλο που λαμβάνουν όλοι όσοι οδηγούν στον Χριστό, τίτλος που αντιστοιχεί στον κάθε φίλο Χριστού, στον κάθε ένα που ο Χριστός έχει κάνει μονή, στον κάθε ένα που είναι δρόμος προς την Οδό. Στην ερώτηση αν ήλθε ο Ηλίας η απολύτως-απολύτως κατάλληλη απάντηση είναι φυσικά αυτή που μας δίδαξε ο Χριστός η οποία περιέχει μέγιστα θεολογικά νοήματα αλλά και αγάπη προς εμάς. 
Δεν είναι μόνο το ότι όπως στην Α' Παρουσία είχαμε Πρόδρομο ομοίως και στην Β' Παρουσία θα έχουμε Πρόδρομο. Και σε όλους τους αιώνες θα έχουμε τον Ηλία και τον Πρόδρομο οι οποίοι θα προπορεύονται του Κυρίου, δηλαδή του σώματος και του αίματος Κυρίου. Ο Ηλίας θα έλθει αλλά και πολλοί σαν τον Ηλία ήλθαν και θα έρθουν ώστε να κάνουν την καρδία από λίθινη σάρκινη, θα έλθουν για να είναι όργανα Θεού ώστε να επιστρέψει η καρδία των ανθρώπων προς τον Θεό. Ο Μέγας Αντώνιος όπως μας λέει το απολυτίκιο του ήταν ένας από τους Ηλίες, Τόν ζηλωτήν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καί τήν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου· διό πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν. Ο καθηγητής της ερήμου ήταν και αυτός Ηλίας, ένας ζηλωτής, ένας Ηλίας τοῖς τρόποις. Μπορεί να ειπωθεί και για αυτόν το εξής: ότι ο Αντώνιος ήλθε ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει Ἠλιού, ότι ο Αντώνιος είναι ο Ηλίας της Β' Ελεύσεως που ἤδη ἦλθε ώστε να ἐπιστρέψαι καρδίας πατέρων ἐπὶ τέκνα καὶ ἀπειθεῖς ἐν φρονήσει δικαίων, ἑτοιμάσαι Κυρίῳ λαὸν κατεσκευασμένον, μπορεί να ειπωθεί ότι ο Αντώνιος είναι ο πρόδρομος της Α' Παρουσίας του Χριστού, δηλαδή του Χριστού που βρίσκεται στον Ποτήριο.
Η Β' Παρουσία Χριστού δεν είναι μόνο στο Τέλος αλλά είναι και ο θάνατος κάθε ανθρώπου, τότε θα είναι η Β' Έλευση Χριστού όπου θα παρουσιαστεί η ψυχή εμπρός στον ένδοξο Χριστό, τότε θα υπάρχει κρίση ενώπιον του Κυρίου, τότε θα είναι η "ημέρα η επιφανής" για την ψυχή η οποία θα πρέπει να φανεί "ικανή" για την Βασιλεία. Ο Μέγας Αντώνιος είναι κάποιος που μοιάζει με τον Ηλία, Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, αλλά είναι και ο "Ηλίας" που ἤδη ἦλθε και με το κήρυγμά του επιστρέφει τους απειθείς στον Θεό ἐπιστρέψαι καρδίας πατέρων ἐπὶ τέκνα καὶ ἀπειθεῖς ώστε ο άνθρωπος να προσέλθει στην Α' Παρουσία, δηλαδή το Ποτήριον, οπότε στην Β' Παρουσία, δηλαδή τον θάνατο εκάστου και το τέλος της ανθρώπινης Ιστορίας, να εμφανιστεί ἱκανὸς αὐτῇ Ιωήλ 2,11.
Ο Μέγας Αντώνιος, ακολούθησε τον ευθύ δρόμο του Βαπτιστή, ακολούθησε τον δρόμο Ιωάννου, είναι και αυτός ένας Ιωάννης, ένας δρόμος που οδηγεί στην Οδό. Η φράση με την οποία αρχίζει το θεόπνευστο απολυτίκιο,
Τόν ζηλωτήν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος δεν κάνει λόγο μόνο για τον εαυτό του, επί παραδείγματι ότι ήταν μέγας ασκητής, αλλά κάνει λόγο και για τον τίτλο Ηλίας. Είδα όλες τις παγίδες του διαβόλου απλωμένες πάνω στη γη και στενάζοντας είπα: Ποιος άραγε μπορεί να τις προσπεράσει αυτές; Και άκουσα μια φωνή να μου λέει: Η ταπεινοφροσύνη.
Αυτή η ταπεινοφροσύνη είναι η αγάπη στον Θεό, είναι η εκκοπή του ιδίου θελήματος, είναι η τήρηση της πρώτης εντολής, είναι το ἰδοὺ ἡ δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατὰ τὸ ρῆμά σου, είναι η ταύτιση του θελήματος μας με αυτό του Θεού, οπότε έτσι ο άνθρωπος αποφεύγει όλες τις παγίδες του Διαβόλου, ὁ δὲ Ἰησοῦς ἀπεκρίθη αὐτῷ ὅτι πρώτη πάντων ἐντολή· ἄκουε, Ἰσραήλ, Κύριος ὁ Θεὸς ἡμῶν Κύριος εἷς ἐστι·. καὶ ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου. Μαρκ. 12,29-30.
Είδες την ομοιότητα; Διότι αν έχεις φτάσει στο πνευματικό ύψος να βλέπεις τα σχέδια του Διαβόλου και έπειτα να λαμβάνεις αμέσως εξ ύψους απάντηση σε ερώτημά σου, δεν γνωρίζεις άραγε τον τρόπο που μπορεί να ξεφύγει κάποιος από τις παγίδες αυτές; Και όπως ο Πρόδρομος γνώριζε ότι ο Ιησούς είναι ο Λυτρωτής αλλά στέλνοντας δυο μαθητές τον ρώτησε αν εσύ είσαι ο ερχόμενος Μεσσίας ή μήπως πρέπει να περιμένουμε άλλον εἶπεν αὐτῷ· σὺ εἶ ὁ ἐρχόμενος ἢ ἕτερον προσδοκῶμεν; Ματθ. 11,3 όμοια και ο Μέγας Αντώνιος αν και ήξερε τον τρόπο με τον οποίο αποφεύγεις τις παγίδες ρώτησε και εκείνος τον Χριστό. Αυτό δεν το έκανε από άγνοια αλλά για να στηρίξει εμάς στον αγώνα, έπραξε και αυτός όπως ο Πρόδρομος είχε πράξει ώστε να στηρίξει τους κλονισμένους μαθητές. Βλέπεις λοιπόν ότι είναι τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, βλέπεις ότι Ιωάννης αλλά και Ηλίας τοις τρόποις είναι αυτός;
Το ότι Ηλίας που ήλθε είναι αυτός αλλά είναι και ο κάθε πραγματικός Χριστιανός στο είπε πρώτα ο Κύριος. Διότι αφού ανέφερε για τον Πρόδρομο ότι είναι ο μεγαλύτερος που έχει γεννηθεί και ότι τον προφήτευσαν οι Γραφές, έπειτα Ηλία τον αποκαλεί ώστε να σου δείξει ότι κανέναν δεν ευνοεί προσωποληπτικά αλλά ο οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει και Ηλίας και Πρόδρομος που θα οδηγεί προς αυτόν. Βλέπεις πατρική αγάπη; Βλέπεις πόσο κουράγιο μας δίνει; Είδες σε τι υψηλή θέση μας καλεί; Αλλά είδες και τι μεγάλη ευθύνη έχουμε; Ο κάθε Χριστιανός έχει υποχρέωση να γίνει Ηλίας, ας σκεφτούμε πόσο βάρος έχουμε και πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλουμε. Και αν ο Ιωάννης έπαθε και θανατώθηκε από τύπο Αντιχρίστου, αν οὕτω καὶ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου μέλλει πάσχειν ὑπ᾿ αὐτῶν, αν ο Θεσβίτης θα έλθει για να αντιπαρατεθεί στον Αντίχριστο, αν ο τοίς τρόποις Ηλίας είναι σε κάθε εποχή στην Γη, αν διώχθηκε και θανατώθηκε από τύπο αντίχριστου άραγε όμοια ο Ηλίας τοις τρόποις του Τέλους δεν θα είναι στην Γη και θα πολεμήσει τον τελικό Αντίχριστο; Ούτω και ο Ηλίας τοις τρόποις μέλει πάσχει υπ αυτού, τότε παραδώσουσιν ὑμᾶς εἰς θλῖψιν καὶ ἀποκτενοῦσιν ὑμᾶς, καὶ ἔσεσθε μισούμενοι ὑπὸ πάντων τῶν ἐθνῶν διὰ τὸ ὄνομά μου. Ματθ. 24,9. Πως λοιπόν οι αιρετικοί λένε ότι θα υπάρξει αρπαγή πριν την μεγάλη θλίψη; Με τις εξαίσιες διδαχές του ο Αντώνιος μας οδηγεί στην μετάνοια, μας οδηγεί στην Οδό Αλήθεια και Ζωή Χριστό, μας οδηγεί στον Κύριο που βρίσκεται στο Ποτήριο, μας οδηγεί στην Β' Έλευση, θάνατο, ικανούς ώστε να δώσουμε την καλὴν ἀπολογίαν, τὴν ἐπὶ τοῦ φοβεροῦ βήματος τοῦ Χριστοῦ. Όσοι ακολουθούν τον άγιο Αντώνιο με τις διδαχές τους μας οδηγούν στον Χριστό, στην Α' Παρουσία του, δηλαδή στο Ποτήριο, όπως επί παραδείγματι οι άγιοι ασκητές Παΐσιος Πορφύριος Ιάκωβος Ευμένιος. Αυτοί είναι σαν τον Ηλία, σαν τον Βαπτιστή, σαν τον Αντώνιο, αλλά δεν είναι ο Ηλίας, ο Βαπτιστής, ο Αντώνιος.
Όπως υπήρχε Πρόδρομος προ της Α' Παρουσίας με σκοπό να προετοιμάσει τον λαό για να προσέλθει στον Χριστό, έτσι σε κάθε εποχή θα υπάρχει ο ἐν πνεύματι καὶ δυνάμει Προδρόμου που θα προετοιμάζει τον λαό προς την μετάνοια ώστε να προσέλθει στον Χριστό ο οποίος βρίσκεται στο Ποτήριο. Όπως θα υπάρξει Πρόδρομος προ της Β' Ελεύσεως, θάνατος μας, έτσι θα υπάρξει Πρόδρομος προ της Β' Παρουσίας.

Για αυτό και είναι σωστό αν ειπωθεί ότι ο Πρόδρομος είναι ο πρώτος Ηλίας και ο Ηλίας ο δεύτερος Πρόδρομος. Το απολυτίκιο του προφήτη Ηλία κάνει λόγο για δεύτερο Πρόδρομο της παρουσίας Χριστού.  
O ένσαρκος Άγγελος των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού, Ηλίας o ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας Ελισσαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει και λεπρούς καθαρίζει· διό και τοις τιμώσιν αυτόν βρύει ιάματα
Είναι ο δεύτερος Πρόδρομος, άρα η Εκκλησία έχει δεχθεί την ανωτέρω ερμηνεία.  
Ο ένσαρκος άγγελος όχι μόνο διότι έζησε τον αγγελικό βίο αλλά είναι και αυτός σαν τους αγγέλους που μας βοηθούν προς την σωτηρία μεταδίδοντας το σωτήριο μήνυμα του Χριστού, αποδιώκει νόσους και λεπρούς καθαρίζει όχι μόνο σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά, και σε όσους τον τιμούν, δηλαδή ακολουθούν τις διδαχές του, βρύει ιάματα, δηλαδή κάνει τις καρδιές σάρκινες καταπέμποντας άνωθεν δια των πρεσβειών του την χάρη. Με όλα τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο ένας από τους δύο μάρτυρες που περιγράφονται στην Αποκάλυψη θα είναι ο Θεσβίτης ο οποίος σαν τον Πρόδρομο θα μαρτυρήσει τον Χριστό και θα μαρτυρήσει για τον Χριστό, καὶ δώσω τοῖς δυσὶ μάρτυσί μου, καὶ προφητεύσουσιν ἡμέρας χιλίας διακοσίας ἑξήκοντα, περιβεβλημένοι σάκκους. Αποκ. 11,3 Και εγώ ο Χριστός θα δώσω φωτισμό και δύναμη στους δύο μεγάλους μάρτυρές μου και θα προφητεύσουν και θα κηρύξουν την αλήθειαν επί 1260 μέρες και θα φορούν σάκους για να συμβολίζεται η μετάνοια την οποία θα κηρύττουν.
Ας δούμε τώρα λίγους συγγραφείς για το θέμα. Οι περισσότεροι Χριστιανοί συγγραφείς αποδέχονται την ερμηνεία ότι ο Ηλίας θα έρθει.
Χρυσόστομος Λέγω δε υμίν, ότι Ηλίας ήδη ήλθε, και ουκ έγνωσαν αυτόν, αλλ' εποίησαν εν αυτώ όσα ηθέλησαν. Ούτω και ο Υιός του ανθρώπου μέλλει πάσχειν υπ' αυτών. Καίτοι ούτε οι γραμματείς τούτο είπον, ούτε αι Γραφαί· αλλ' επειδή λοιπόν οξύτεροι εγένοντο και προσεκτικότεροι προς τα λεγόμενα, ταχέως συνίεσαν. Πόθεν δε έγνωσαν τούτο οι μαθηταί; Ην ήδη προειρηκώς αυτοίς, Αυτός εστίν ο Ηλίας ο μέλλον έρχεσθαι· ενταύθα δε, ότι Ήλθε· και πάλιν, ότι Ηλίας έρχεται και αποκαταστήσει πάντα. Αλλά μη θορυβηθής, μηδέ πεπλανήσθαι τον λόγον νομίσης, ει ποτέ μεν αυτόν ήξειν, ποτέ δε εληλυθέναι έφη. Πάντα γαρ αληθή ταύτα. Όταν μεν γαρ είπη, ότι Ηλίας μεν έρχεται και αποκαταστήσει πάντα, αυτόν Ηλίαν φησί, και την τότε εσομένη των Ιουδαίων επιστροφήν· όταν δε είπη, ότι Ο μέλλον έρχεσθαι, κατά τον τρόπον της διακονίας Ιωάννην Ηλίαν καλεί. Και γαρ οι προφήται έκαστον των ευκοδίμων βασιλέων Δαυΐδ εκάλουν, και τους Ιουδαίους άρχοντας Σοδόμων και υιούς Αιθιόπων, από των τρόπων. Ώσπερ γαρ εκείνος της δευτέρας έσται παρουσίας. Ούτος της προτέρας εγένετο πρόδρομος. Ου δια τούτο δε μόνο Ηλίαν αυτόν ονομάζει πανταχού, αλλ' ίνα δείξη σφόδρα αυτόν τη Παλαιά συμαίνοντα, και κατά προφητείαν και την παρουσίαν ταύτην ούσαν. Διό και επάγει πάλιν, ότι Ήλθε, και ούκ εγνωσαν αυτόν, αλλ' εποίησαν εις αυτόν πάντα όσα ηθέλησαν. Τι έστι, Πάντα όσα ηθέλησαν; Ενέβαλον εις δεσμωτήριον, ύβρισαν, απέκτειναν, ήνεγκαν την κεφαλήν αυτού επί πίνακος.
Θεοφύλακτος "και επηρώτησαν αυτόν οι μαθηταί αυτού, λέγοντες· Τι ουν οι Γραμματείς λέγουσι ότι Ηλίαν δει ελθείν πρώτον" Απατώντες τον λαόν οι Γραμματείς έλεγον ότι ουκ ην αυτός ο Χριστός· ει γαρ ην, Ηλίας αν ήρχετο πρώτον, αγνοούντες ότι δυο του Χριστού παρουσίαι, ως της μεν πρώτης πρόδρομος ο Ιωάννης, της δε δευτέρας, ο Ηλίας. Όπερ ουν και ο Χριστός ερμηνεύει τοις μαθητές. Άκουε γαρ. "Ο δε Ιησούς αποκριθείς είπεν αυτοίς· Ηλίας μεν έρχεται πρώτον, και αποκαταστήσει πάντα. Λέγω δε ημίν ότι Ηλίας ήδη ήλθε, και ουκ επέγνωσαν αυτόν, αλλ' εποίησαν εν αυτώ όσα ηθέλησαν. Ουτω και ο Υιός του ανθρώπου μέλει πάσχειν υπ' αυτών. Τότε συνήκαν οι μαθηταί, ότι περί Ιωάννου του Βαπτιστού είπεν αυτοίς". Εν τω ειπείν ότι Ηλίας μεν έρχεται, δεικνύει ότι ούπω ήλθεν, ελεύσεται δε πρόδρομος της δευτέρας ελεύσεως, και αποκαταστήσει προς την πίστιν του Χριστου πάντας τους ευρεθησομένους πειθηνίους Εβραίους, ώσπερ εις πατρώον κλήρον αποκαθιστών αυτούς εκπεσόντας· εν δε τω ειπείν ότι Ηλίας ήδη ήλθε, τον Πρόδρομον Ιωάννην φησίν.
Ζιγαβηνός περί της θεότητος αυτού μαθόντες ακριβέστερον, από τε της ομολογίας Πέτρου, από τε της μεταμορφώσεως, και από την άνωθεν φωνής, ερωτώσιν, ότι επειδή συ ει ο Χριστός, διατί οι Γραμματείς λέγουσιν, ότι Ηλίας χρη ελθείν προ του Χριστού; πως ουν ουκ ήλθεν ούτος προ σου; Τούτο μεν ουν ηρώτησαν οι μαθηταί. Προσήκει δε γινώσκειν, ότι αι Γραφαί δυο παρουσίας του Χριστού λέγουσι, την τε γεγενημένην και την μέλλουσαν. Περί ων αμφοτέρων και ο Παύλος εδίδαξε λέγων· περί μεν της πρώτης· Επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος· περί δε της δευτέρας· Προσδεχόμενοι την μακαρίαν ελπίδα και επιφάνειαν του μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Και της μεν πρώτης γέγονε πρόδρομος ο Ιωάννης· της δευτέρας δε γενήσεται πρόδρομος ο Ηλίας· πρίν ης φησί Μαλαχίας ο προφήτης· Αποστελών υμίν Ηλίαν τον Θεσβίτην, ος αποκαταστήσει καρδίαν πατρός προς υιόν, τουτέστιν, ος επιστρέψει τας καρδίας των τηνικαύτα Ιουδαίων προς τους αποστόλους, ώστε πεισθήναι ταις διδασκαλίαις αυτών, και πιστεύσαι τω Χριστώ. Πατέρες γαρ των αποστόλων οι Ιουδαίοι. Αλλ' οι Γραμματείς, τας δύο του Χριστού παρουσίας εις μίαν συγχέοντες, και την πρώτην εις την δευτέραν συνάγοντες, περί της δευτέρας μόνης εδίδασκον τον λαόν. Και δια τούτο τον Χριστόν ουκ εδέχοντο, λέγοντες, ότι τον Ηλίαν χρη ελθείν πρώτον, είτα τον Χριστόν. Αλλά νυν ο Χριστός διδάσκει περί των δυο σαφώς. Πρόσχες γαρ. Ο δε Ιησούς - επέγνωσαν αυτόν. Ηλίας μεν ο πρώτος, ήγουν, ο Θεσβίτης, ούπω ήλθεν· έρχεται δε κατά την δευτέραν μου παρουσίαν, και αποκαταστήσει πάντα τον πειθόμενον αυτώ, τουτέστιν, επιστρέψει καρδίαν προς υιόν, ως ο προφήτης Μαλαχίας φησί. Λέγω δε υμίν, ότι Ηλίας ο δεύτερος, είτουν, ο Βαπτιστής, ήδη ήλθε κατά την πρώτην μου ταύτην παρουσίαν, ως αι Γραφαί φασι. Και ουκ επέγνωσαν οι Γραμματείς, ότι και ούτος Ηλίας εστίν, οία πρόδρομος· ουκ επέγνωσαν αυτόν, ως κακώς νοούντες τας Γραφάς.
 
Προφητεία για τον Ιωάννη
Ἰδοὺ ἐγὼ ἐξαποστέλλω τὸν ἄγγελόν μου, καί ἐπιβλέψεται ὁδὸν πρό προσώπου μου, καί ἐξαίφνης ἥξει εἰς τόν ναόν ἑαυτοῦ Κύριος, ὃν ὑμεῖς ζητεῖτε, καί ὁ ἄγγελος τῆς διαθήκης, ὃν ὑμεῖς θέλετε· ἰδού ἔρχεται, λέγει Κύριος παντοκράτωρ. καί τίς ὑπομενεῖ ἡμέραν εἰσόδου αὐτοῦ; ἢ τίς ὑποστήσεται ἐν τῇ ὀπτασίᾳ αὐτοῦ; διότι αὐτός εἰσπορεύεται ὡς πῦρ χωνευτηρίου καί ὡς ποιά πλυνόντων. 
καί καθιεῖται χωνεύων καί καθαρίζων ὡς τό ἀργύριον καί ὡς τό χρυσίον· καί καθαρίσει τούς υἱούς Λευὶ καί χεεῖ αὐτούς ὥσπερ τό χρυσίον καί τό ἀργύριον· καί ἔσονται τῷ Κυρίῳ προσάγοντες θυσίαν ἐν δικαιοσύνῃ. καί ἀρέσει τῷ Κυρίῳ θυσία Ἰούδα καί Ἱερουσαλήμ, καθώς αἱ ἡμέραι τοῦ αἰῶνος καί καθὼς τά ἔτη τά ἔμπροσθεν. Μαλ. 3,1-4
Αποστολή αγγέλου της Καινής Διαθήκης καθαρισμός από αμαρτίες αγιασμός


Προφητεία για τον Ηλία
Διότι ἰδοὺ ἡμέρα Κυρίου ἔρχεται καιομένη ὡς κλίβανος καί φλέξει αὐτούς, καί ἔσονται πάντες οἱ ἀλλογενεῖς καί πάντες οἱ ποιοῦντες ἄνομα καλάμη, καί ἀνάψει αὐτούς ἡ ἡμέρα ἡ ἐρχομένη, λέγει Κύριος παντοκράτωρ, καί οὐ μή ὑπολειφθῇ ἐξ αὐτῶν ῥίζα οὐδέ κλῆμα. καί ἀνατελεῖ ὑμῖν τοῖς φοβουμένοις τό ὄνομά μου ἥλιος δικαιοσύνης καί ἴασις ἐν ταῖς πτέρυξιν αὐτοῦ, καί ἐξελεύσεσθε καί σκιρτήσετε ὡς μοσχάρια ἐκ δεσμῶν ἀνειμένα. καί καταπατήσετε ἀνόμους, διότι ἔσονται σποδὸς ὑποκάτω τῶν ποδῶν ὑμῶν ἐν τῇ ἡμέρᾳ, ᾗ ἐγὼ ποιῶ, λέγει Κύριος παντοκράτωρ. καί ἰδού ἐγώ ἀποστελῶ ὑμῖν Ἠλίαν τόν Θεσβίτην, πρίν ἢ ἐλθεῖν τήν ἡμέραν Κυρίου τήν μεγάλην καί ἐπιφανῆ, ὃς ἀποκαταστήσει καρδίαν πατρός πρός υἱόν καί καρδίαν ἀνθρώπου πρός τόν πλησίον αὐτοῦ, μή ἐλθών πατάξω τήν γῆν ἄρδην. μνήσθητι νόμου Μωσῆ τοῦ δούλου μου, καθότι ἐνετειλάμην αὐτῷ ἐν Χωρήβ πρός πάντα τόν Ἰσραὴλ προστάγματα καί δικαιώματα. Μαλ. 4,1-6

Αποστολή αγγέλου Β' Παρουσίας και σε όσους δεν είχαν θυμηθεί τις εντολές κρίση


ΣΕΙΡΑ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ:
1 Ο γέροντας Δανιήλ για τον Αντίχριστο και το τέλος του κόσμου  
2 Η καταγωγή του Αντίχριστου, θα είναι Έλληνας;
3 Ο Αντίχριστος έρχεται, ποιός είναι, πότε θα εμφανιστεί.
4 Η εμφάνιση του Αντίχριστου. Ο κατέχων το κατέχον ο κωλύον.
5 Η έλευση του προφήτη Ηλία
Δείτε και το:
Γέροντας Παΐσιος, οι γνήσιες προφητείες του

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου